Hlavní obsah

Všechno je jinak! Hokejová krize na Slovensku nekončí, bojkot hráčů dál trvá

Ještě před dvěma týdny se zdálo, že vše je na dobré cestě a dohoda mezi reprezentaci bojkotujícími hráči a vedením tamního hokejového svazu je na dobré cestě. Teď se ovšem jednání obou znesvářených stran zadrhlo. Hráči s drtivou většinou navrhovaného memoranda souhlasí, v jednom bodě ale nechtějí za žádnou cenu ustoupit. Prezident Slovenského svazu ledního hokeje (SZLH) Igor Nemeček musí podle nich odstoupit ještě před plánovaným mimořádným kongresem svazu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovenští hokejisté oslavují vstřelený gól - ilustrační foto.

Článek

Ten je naplánován na konec června příštího roku, schválit ho ale nejprve musí Rada SZLH. „Zavázal jsem se, že pokud se to nepodaří, k poslednímu červnovému dni ze své funkce odstoupím," prohlásil dnes Nemeček.

Jenže to vzbouřeným hráčům nestačí. Padesátka nejlepších slovenských hokejistů podepsala v průběhu září petici, ve které požaduje okamžitý Nemečkův odchod z postu svazového šéfa. Zároveň jako protest proti průběhu červnových voleb šéfa tamějšího hokejového svazu rebelující hráči vyhlásili bojkot reprezentace.

Na červnové volbě šéfa svazu totiž Nemeček porazil svého protikandidáta Richarda Lintnera, za nímž stáli samotní hráči. Ti následně označili hlasování za nedemokratické a neregulérní, jelikož Nemečkovi měli své hlasy dát i svazoví zaměstnanci.

Hráči se bojí, že z voleb nakonec sejde

A proto vyzývají Nemečka k okamžité rezignaci. „Vůbec nevím, proč žádají, abych odstoupil už před mimořádným kongresem. Já i zbylí členové výkonného výboru jsme byli zvoleni demokraticky podle platných stanov. Proto nevidím důvod, proč bych měl odstoupit dřív, než se tyto navrhované změny stanov odsouhlasí," poukazuje Nemeček na fakt, že v nových stanovách bude zapovězeno hlasování svazovým zaměstnancům.

Zástupce vzbouřených hráčů Michal Handzuš však má na nastalou situaci jiný pohled. „Nedohodli jsme se kvůli tomu, že písemný návrh ze strany prezidenta svazu Igora Nemečka nám negarantoval na sto procent nové prezidentské volby, které se mají konat příští červen. A nám hráčům jde o to, aby volby s jistotou byly a nezůstalo jen u kongresu bez nich," řekl Handzuš s tím, že tento návrh Nemečkovi předal, ten jej ale nepodepsal. „Takže náš bojkot nadále trvá!" uzavřel.

Značně nervózní z dané situace musí být i Zdeno Cíger, nástupce Vladimíra Vůjtka na postu trenéra slovenské reprezentace. Už za tři týdny by totiž měl oznámit nominaci na Německý pohár, který se uskuteční počátkem listopadu. „Samozřejmě to je komplikace. Ale ujišťuju vás, že na turnaj pojedeme s kompletním výběrem i realizačním týmem," naráží Nemeček na fakt, že Cíger ještě ani nemá své asistenty.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice