Hlavní obsah

Lukeš si vzal staré hokejky a rozhodl o postupu Litvínova

Litvínov

Teprve v nastaveném čase odvetného zápasu play off Ligy mistrů mezi hokejisty Litvínova a Vídně se rozhodlo o postupu českého šampióna do osmifinále soutěže. Severočeský celek totiž po výhře 4:3 v Rakousku podlehl doma houževnatému soupeři v řádné hrací době 1:2 a následovalo prodloužení. Vyrovnávací gól, znamenající potřebný výsledek pro Litvínov, vsítil v 65. minutě útočník František Lukeš.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovský hrdina František Lukeš, který v prodloužení zajistil Vervě postup do osmifinále Ligy mistrů přes Vídeň Capitals.

Článek

„Na začátku prodloužení jsem brousil brusle a moc jsem se nedíval na led. Nevím, co se tam dělo. Najednou jsem naskočil do hry, oni udělali chybu na modré čáře. Viktor Hübl mi puk krásné hodil, zavřel jsem oči a vystřelil na bránu," líčil hrdina zápasu.

Zatímco v extralize letos ještě neskóroval, v Lize mistrů výrazně přispěl k úspěchu Litvínova. „Dal jsem gól i v Rakousku, ale v lize mi to tam nepadá, i když šance jsem měl skoro v každém utkání. Teď jsem si vzal na Vídeň staré hokejky z minulé sezóny a hned to střelecky vyšlo," usmíval se Lukeš.

Souboj s vídeňským týmem nebyl vůbec snadnou záležitostí. „Už doma hráli výborně. Nyní nás znovu napadali a nenechali rozjíždět naše obránce do útoku. Kryli i mantinely a bylo těžké se přes ně prosazovat," připomněl obtížnost odvety.

Litvínov dál bude v sezóně kombinovat extraligu s Ligou mistrů. „Evropská soutěž je bonusem a snad nám úspěšná pohárová série zvedne sebevědomí i pro domácí ligu. V ní chceme dojít co nejdál," dodal Lukeš.

Rulík mladého brankáře pochválil

Zatímco v předešlých pěti zápasech Ligy mistrů se v litvínovské brance prostřídali Jaroslav Janus a Michael Petrásek, dostal před nimi tentokrát přednost mezi tyčemi Lukáš Horák. Gólman, který den před utkáním oslavil 22. narozeniny, prožil zpočátku dobře se vyvíjející, poté složitou a nakonec vydařenou premiéru v evropské soutěži. „Horák chytal výborně. Za bezbrankového stavu vyřešil spoustu šancí a dokázal, že s ním můžeme kdykoliv počítat," řekl na adresu brankáře trenér Radim Rulík.

Litvínovští se na postup ovšem hodně nadřeli. „Výkon nebyl ideální. Neměli jsme energii, jakou bychom potřebovali. Pořád jsme se tahali o výsledek, který se pohyboval na vážkách. A bezprostředně po zápase nedokáži analyzovat, proč tomu tak bylo," přemítal kouč.

Už v pátek čeká na Litvínov extraligové derby v Chomutově. „Tak s podobným výkonem jako proti Vídni bychom neuspěli," uvědomil si Rulík, že na ledě nováčka a sousedního rivala narazí nejspíš na nesmírně motivovaného soupeře.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín