Hlavní obsah

Přijíždějí giganti! Spartu, Liberec a Litvínov čeká konfrontace s evropskou špičkou

Praha

Všechny tři české týmy dnes v hokejové Lize mistrů čekají úvodní zápasy osmifinále play off. A Litvínov, Liberec i Sparta budou čelit evropským gigantům. Chemici v domácím prostředí přivítají suverénního lídra švédské ligy Frölundu, Bílí Tygři hostí švýcarský Davos a Pražané doma vyzvou úřadujícího finského mistra Kärpät Oulu, který v aktuálním ročníku Ligy mistrů udivuje parádní obranou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Budou se hokejisté Sparty radovat i po dnešním úvodním duelu osmifinále play off Ligy mistrů s finským Oulu?

Článek

Výsledky, které má za sebou Frölunda, budí respekt. Finalista Ligy mistrů ze 16 utkání SHL prohrál pouze dvakrát, pokaždé s Brynäs. "Soutěž ve Švédsku suverénně vedou a co máme informace, tak hrají dobře. Bude to těžké, uvidíme, jak to bude vypadat. Samozřejmě to asi bude trošku problém, protože všichni mohou vidět, že mužstvo se momentálně trápí, ale třeba zrovna takovýto zápas může kluky nakopnout," uvedl asistent litvínovského trenéra Ondřej Weissmann.

Přesto, že má Verva potíže v tuzemsku, nebere souboj se švédským favoritem na lehkou váhu. "I když extraliga zůstává na prvním místě, tak je to určitě zápas, ke kterému přistupujeme zodpovědně. Nechceme udělat českému hokeji ostudu, ale musíme se i reálně podívat, na co máme a na co nemáme," doplnil Weissmann.

Příliš optimismu nevzbuzuje ani nedávné vyjádření útočník Jakuba Petružálka, opory Severočechů z mistrovské sezóny, která nyní obléká dres Örebro. "Frölunda dominuje; když jsme s nimi hráli, tak nám 50 minut ani nepůjčili puk. Ale tady jim to třeba nemusí sednout. Česká extraliga je úplně jiná. Hraje se víc technicky a pomaleji," přemítal Petružálek.

Davos se po matném úvodu sezóny rozjel

Davosu se příliš nepovedl vstup do sezóny, ale vzestup naznačila jeho poslední vystoupení. Pětkrát za sebou neztratil ani bod a během této série počastoval své soupeře ve čtyřech případech minimálně pěti góly.

"O tom, jak hrají poslední dobou, velmi dobře víme. Také jsme měli možnost vidět sestřih jejich gólů z ligy i předchozích zápasů v Lize mistrů. Davos je těžký soupeř a patří ke špičkovým evropským týmům, ale myslím, že když budeme dodržovat, co máme, můžeme se i s Davosem měřit a bojovat o postup," řekl ČTK asistent trenéra Vladimír Čermák.

Nebýt Ligy mistrů, Bílí Tygři by reprezentační přestávku zasvětili zvýšené kondiční přípravě. "Ale ty zápasy to alespoň částečně suplují a pro nás je dobré, že máme domácí soutěž dobře rozehranou a podáváme stabilní výkony. Zápasy Ligy mistrů jsou navíc přínosem do hokejového života hráčů a třeba nám právě tyto zápasy budou nápomocny v play off extraligy," věří Čermák.

Oulu v Lize mistrů dosud inkasovalo jen jednou

Velmi podobný ročník jako Davos zatím prožívá i Kärpät. I díky poslední šňůře čtyř vítězství v základní hrací době však ztrácí ze třetí příčky jen dva body na vedoucí Tapparu Tampere. "Očekáváme typicky finský styl, takže vynikající bránění a hodně dobré bruslení. Hrají s minimem obdržených branek. Máme o nich informace a snažíme se na ně dobře připravit," nabídl svůj postřeh kouč Sparty Josef Jandač.

Kärpät, který v posledních dvou sezónách získal ve finské lize mistrovský titul, v letošním ročníku Ligy mistrů udivuje fantastickou obranou. Vždyť v šesti dosud odehraných zápasech inkasoval za 360 minut jen jediný gól!

I sparťané prý budou chtít hrát kvalitně v obraně a inkasovat co nejméně gólů. "Nemůžeme si myslet, že je budeme přehrávat a bláznit tu s nimi. Je to silný tým, který potvrzuje svou kvalitu v Lize mistrů i v domácí soutěži. My musíme zase přepnout na trochu jiný hokej a chceme si uhrát dobrý výsledek pro odvetu," doplnil Jandač.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko