Hlavní obsah

Litvínov i Sparta slaví v Lize mistrů výhry, Bílé Tygry zkrotil Davos

Praha
Aktualizováno

Dvě výhry, jedna porážka. Taková je bilance trojlístku českých zástupců v úvodních zápasech osmifinále play off hokejové Ligy mistrů. Úřadující šampión Litvínov zaskočil favorizovanou švédskou Frölundu a do odvetného souboje si poveze výhru 2:1, pražská Sparta zvítězila nad finským mistrem z Oulu 4:2. Pouze liberečtí Bílí Tygři nevyužili výhody domácího prostředí a s Davosem prohráli 3:5. Odvety se hrají příští týden v úterý na kluzištích soupeřů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovští hokejisté se radují z gólu proti Frölundě. Vlevo kapitán týmu Michal Trávníček, druhý zprava autor rozhodující trefy útočník Robin Hanzl.

Článek
Fotogalerie

Litvínovu patří v Tisport extralize až jedenáctá příčka, v utkání proti favorizované Frölundě, jež v 16 zápasech letošního ročníku švédské ligy prohrála jen dvakrát, se však český mistr vytáhl.

Dlouho bezbrankový zápas načal gólově krátce po polovině obránce Karel Kubát a brankář Michael Petrásek, který zatím marně čeká na první extraligový start, kapituloval pouze jednou poté, co jej v přesilovce na začátku třetí třetiny překonal Andreas Johnson.

O výhře nad suverénem švédské nejvyšší soutěže a finalistu minulého ročníku Ligy mistrů rozhodl ve 46. minutě rovněž v početní výhodě útočník Robin Hanzl.

Sparta hostila Kärpät Oulu a defenzíva soupeře v letošním ročníku Ligy mistrů budila respekt, v předchozích šesti odehraných zápasech totiž inkasoval finský mistr jediný gól. A také v Libni držel brankář Aittokallio více než polovinu utkání čisté konto, Kärpät šel navíc v úvodu do vedení.

Sparta ve druhé půli zápas otočila

Ve druhé polovině zápasu však Pražané vývoj otočili. Finský celek ještě do druhé přestávky dvakrát inkasoval po trefách Přibyla a Čajkovského a v závěrečném dějství přidal třetí úspěch Cingel. Hosté ještě snížili, ale Sparta dramatickou tečku nedopustila a připravila soupeři v letošním ročníku Ligy mistrů první porážku. Její výhru ještě v závěru zpečetil Jaroslav Hlinka.

Lídr tuzemské nejvyšší soutěže z Liberce má z českých zástupců do čtvrtfinále nejdál. Hokejisté Davosu potvrdili svůj vzestup ze švýcarské ligy, v níž pětkrát za sebou neztratili ani bod a během této série počastovali své soupeře ve čtyřech případech minimálně pěti góly. A stejný počin předvedli i v Home Credit areně...

O svém úspěchu svěřenci trenéra Arna del Curta v podstatě rozhodli už v úvodní dvacetiminutovce, kterou vyhráli 3:1. V průběhu zápasu se dvakrát mezi střelce zapsali domácí útočník Branko Radivojevič a v dresu vítězů Andres Ambühl.

Osmifinále play off hokejové Ligy mistrů, 1. zápasy:
Litvínov - Frölunda 2:1
Branky: 33. Kubát, 46. Hanzl - 42. Johnson
Liberec - Davos 3:5
Branky: 15. a 36. Radivojevič, 60. Řepík - 7. a 58. Ambühl, 10. Simion, 19. Wieser, 29. Paulsson
Sparta - Oulu 4:2
Branky: 33. Přibyl, 36. Čajkovský, 51. Cingel, 57. J. Hlinka - 7. Nutivaara, 52. Hakanpää
Výsledky dalších úvodních zápasů osmifinále LM:
TPS Turku - Storhamar Hamar 4:3
Blues Espoo - HV 71 Jönköping 3:1
Tappara Tampere - Lulea Hockey 2:1
Eisbären Berlín - Skelleftea 2:5
Djurgaarden - Lukko Rauma 1:2

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec