Hlavní obsah

Ožily vzpomínky. Cítil se jako v tundře. Nakonec Hosták v Örnsköldsviku prožil příjemné čtyři roky

Örnsköldsvik

Vrátil se jako hokejový expert České televize do míst, kde prožil podle svých slov možná nejpříjemnější období kariéry. Za MoDo odehrál bývalý reprezentační útočník Martin Hosták čtyři sezóny a všude ve švédském Örnsköldsviku na něj promlouvají vzpomínky.

Foto: Aleš Krecl

David Pospíšil (vlevo) a Martin Hosták, hokejoví experti České televize.

Článek

Naposledy se sem dostal před čtyřmi lety, kdy tady národní tým rovněž začínal Karjalu. „Jsem vděčný za tu příležitost se sem vrátit. Před deseti lety jsme si v létě na dovolené projeli s rodinou Švédsko, tak trochu po stopách mé kariéry," říká s nostalgií v hlase Hosták, kterému bude příští týden 48 let.

„Můj první dojem z Örnsköldsviku ale byl trošku šok, předtím jsme bydleli ve Filadelfii a najednou přistáli tady na letišti uprostřed lesů. Měl jsem pocit, že jsme v tundře," vybavuje si Hosták začátek švédského angažmá v roce 1992 po ukončení smlouvy v zámoří s Flyers. „Brzy se nám tady celé rodině ale začalo hodně líbit. Poznali jsme příjemné lidi, užívali si klidný život v bezprostředním dotyku s přírodu," líčí bývalý hokejový centr.

Bydlení u lesa si zamiloval

„Bydleli jsme hned u lesa a cítili jsme se tu opravdu moc dobře. Když jsme přijeli, měl jsem jen starší z dcer Kristinu, během tohoto angažmá se narodila i druhá," vypráví Hosták. Örnsköldsvik je malé městečko ležící 550 km severně od Stockholmu, kde žije sotva dvacet tisíc obyvatel.

„Společenské využití sice nula, ale měli jsme tu intenzivní rodinný život. Když máte malé děti, tak oceníte, že se tady s nimi dalo úplně bez obav vyjít kamkoli ven. Tehdy se tu ani nezamykala auta, kola a lyže jste mohli nechat ležet, kde zůstaly a druhý den si je na stejném místě sebrat," přibližuje Hosták klidné Švédsko poloviny 90. let.

Sám měl sice lyžování ve smlouvě zakázané, ale dcery na zdejších kopcích zvládly všechny zimní sporty. „V zimě ve školce chodily ven jen na lyžích a na bruslích," líčí Hosták, který měl výhodu i v tom, že celou dobu měl mezi spoluhráči nějakého krajan.

Pamatuje i začátky slavných hvězd

„Když jsem sem ze zámoří přišel, tak už tu byl Miloš Hořava a pomohli nám s manželkou hodně se tu zabydlet. Vždycky tady pak se mnou hrál nějaký Čech, ať už to byl pak Jirka Vykoukal nebo Franta Kaberle. Tehdy se do Ruska za penězi nechodilo a švédská liga byla atraktivní svou hokejovou kvalitu a klidným prostředím v zemi," přibližuje Hosták.

Pamatuje si, jak nejslavnější odchovanci klubu za jeho éry začínali, ať už to byli Forsberg, Näslund, Salomonsson, Timander, Sundström či Svartvadet. „Ten je nyní generální manažer klubu. Jedině dvojčata Sedinova jsem nepotkal, ta byla v roce 1996 ještě tady na tom slavném hokejovém gymnáziu," usmívá se Hosták.

Sám hrál ještě ve staré hale, moderní Fjällraven byla postavena až v roce 2006. „Nová aréna je fakt krásná, úplně mě fascinovalo, jakou tam udělali Síň slávy MoDo, kde je zachycená i česká stopa v klubu," tvrdí Hosták, jenž dodnes udržuje mailový kontakt s jedním starším činovníkem klubu. „Byla to vždy taková dobrá duše, která nám tehdy pomohla vyřídit spoustu věci. Ve čtvrtek jsme se tady zase potkali a společně zašli na oběd," usmívá se bývalý český hokejista.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články