Hlavní obsah

Zboří Sparta znovu finskou zeď? A svede Liberec zázrak v Alpách? V LM jde o postup

Praha

Nejlepší výchozí pozici má Sparta, nadějný výsledek drží Litvínov, zatímco Liberec se musí pokusit o zázrak. Takové jsou vyhlídky tří českých zástupců před venkovními odvetnými zápasy osmifinále hokejové Ligy mistrů. Pražané si do finského Oulu přivezli dvoubrankový náskok, Chemici se ve švédském Göteborgu pokusí navázat na překvapivou domácí výhru 2:1 nad Frölundou. To Bílí Tygři mají v Davosu po úvodní prohře 3:5 podstatně menší šance na postup mezi nejlepší osmičku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Petr Ulrych (vlevo) z Liberce a Mauro Jörg z Davosu.

Článek

Sparta před týdnem zaskočila finský Kärpät Oulu, jenž až do úterního souboje, který v Praze prohrál 2:4, ani jedinkrát v předchozích šesti zápasech tohoto ročníku Ligy mistrů neklopýtl a zvládl je s impozantním skóre 17:1.

„Čeká nás ale těžký zápas. Musíme se vyvarovat faulů, protože minulý týden jsme hráli hodně oslabení. Naštěstí jsme je zvládli, ale v tomhle se musíme zlepšit a nechybovat. Je to zápas play off, i když máme dobrou výchozí pozici s dvěma góly k dobru, nemůžeme nijak kalkulovat. Chceme hrát na vítězství a přivézt do Prahy postup," prohlásil trenér Josef Jandač.

Odvetné zápasy osmifinále play off hokejové LM:
17:30 Oulu - Sparta (první zápas 2:4, vysílá Sport 1)
19:45 Davos - Liberec (5:3, Sport 2)
20:00 Frölunda - Litvínov (1:2, Sport 1)

Pokud sparťané uhájí náskok a postoupí, v dalším kole je čeká lepší ze souboje mezi finským Espoo Blues a švédským celkem HV 71, v němž první měření sil lépe zvládlo poměrem 3:1 Espoo.

Litvínov čeká odlišný zápas než před týdnem

Úřadující český šampión Litvínov dokázal zaskočit suveréna švédské ligy Frölundu a vyhrál první klání 2:1. „Takový hokej jsme předváděli v minulé sezóně. Snad se od toho odpíchneme a budeme takto hrát i nadále. Soupeř má výborné mužstvo a hrají skvěle. Ale odveta bude úplně jiná, Frölunda bude hrát doma zcela jinak, bude to otevřené," uvedl litvínovský kouč Radim Rulík.

Jestliže Verva tento úkol zvládne, může se rovněž jako Sparta těšit na dalšího severského soka. Souboj Tappary Tampere s Luleou má lépe rozehraný finský tým díky těsnému domácímu vítězství 2:1.

Davos je hratelný soupeř, hlásí Radivojevič

Bílí Tygři vévodí extralize, ale pod Ještědem narazili začátkem minulého týdne na jeden z předních evropských celků Davos a se zlou se potázali. Výsledek 3:5 příliš nadějí na postup sice neskýtá, kouč Filip Pešán přesto věří, že před odvetou pod Alpami je vše ještě otevřené.

„Odehráli jsme vyrovnanou partii se špičkovým evropským týmem. Branka z poslední minuty hrací doby je pro nás velmi důležitá, jelikož vliv může hrát i konečné skóre. Rozhodně jedeme do Davosu s cílem uspět," prohlásil Pešán a připomněl tak gól svého týmu na 3:5 v samém závěru prvního duelu.

„Rozdíl dvou gólů v hokeji nic neznamená. Náš tým dokázal, že branky dávat umí, a věřím, že to ukážeme i v Davosu. Soupeř možná bude doma trošku pod tlakem, a když dáme první gól, můžeme se dostat na vlnu. Prohra o dva góly je celkem přijatelná, protože v prvním zápase jsme nebyli v top formě a nepředvedli jsme ten nejlepší výkon. Davos je hratelný soupeř," soudí slovenský útočník Liberce Branko Radivojevič, který před týdnem vstřelil Davosu dvě branky.

V případě, že Liberec postaví postupové prognózy na hlavu, narazí s velkou pravděpodobností na švédskou Skellefteu, jež si výhrou 5:2 nad Eisbären Berlín dokázala vypracovat komfortní náskok do domácí odvety.

O postupujících rozhodne součet skóre

O postupujících do čtvrtfinále rozhodne součet skóre z obou zápasů. Pravidlo o vyšším počtu vstřelených branek na hřišti soupeře se na rozdíl od fotbalových evropských pohárů neuplatňuje. Pakliže bude skóre po odehrání 60 minut dnešních zápasů shodné, následuje desetiminutové prodloužení a případně samostatné nájezdy na pět sérií.

Všechny duely českých zástupců v Lize mistrů vysílá přímým přenosem Sport 1 či Sport 2, podrobné on-line reportáže bude moct sledovat na Sport.cz.

Kdo z českých zástupců postoupí do čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů?
Sparta, Liberec i Litvínov
12,6 %
Sparta a Liberec
3,7 %
Sparta a Litvínov
21,6 %
Liberec a Litvínov
1,3 %
Pouze Sparta
31,6 %
Pouze Liberec
2,7 %
Pouze Litvínov
5,2 %
Nikdo
21,3 %
Celkem hlasovalo 1178 čtenářů.

Reklama

Související témata: