Hlavní obsah

České týmy nezvládly odvety, v Lize mistrů končí v osmifinále

Praha
Aktualizováno

Čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů bude stejně jako v loňské sezóně bez české účasti. Pražská Sparta po domácím vítězství 4:2 nad Oulu, podlehla v úterý na ledě Kärpätu 1:4 a se soutěží se loučí. Odveta se nevydařila ani Litvínovu. Úřadující český mistr sice před týdnem zdolal Frölundu 2:1, ve Švédsku ale utrpěl debakl 0:6. V osmifinále skončil i Liberec. Bílí Tygři znovu prohráli s Davosem, tentokrát ve Švýcarsku 3:4 a jsou vyřazeni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Tomáš Pöpperle.

Článek

Sparta měla před odvetou ve Finsku slibné vyhlídky na postup, vždyť před týdnem nasázela Oulu v O2 areně hned čtyři góly, přestože v předchozích šesti utkáních Ligy mistrů inkasoval úřadující finský šampión jen jedinkrát. Konečné vítězství 4:2 dávalo Pražanům velkou šanci na start ve čtvrtfinále, jenže Kärpät doma dvoubrankové manko dokázal smazat a v závěru i rozhodnout o svém postupu.

Odvetné zápasy osmifinále play off hokejové LM:
Oulu - Sparta 4:1
Branky: 28. Laatikainen, 37. Niemi, 44. Aho, 60. Pyörälä - 43. Čajkovský. První zápas: 2:4, postoupil Kärpät.
Davos - Liberec 4:3
Branky: 10. a 57. Wieser z tr. střílení, 6. Walser, 13. Jörg - 9. a 25. Jelínek, 30. Plutnar. První zápas: 5:3, postoupil Davos.
Frölunda - Litvínov 6:0
Branky: 28. a 49. Abbott, 30. Lehkonen, 38. Stalberg, 44. Bengtsson, 55. Lasch. První zápas: 1:2, postoupila Frölunda.
Další odvetná utkání osmifinále play off hokejové Ligy mistrů:
Lukko Rauma - Djurgaarden 2:1, první zápas 2:1, postupuje Rauma
Lulea Hockey - Tappara Tampere 5:0, první zápas 1:2, postupuje Lulea
Skelleftea - Eisbären Berlín 2:1, první zápas 5:2, postupuje Skelleftea
Storhamar Hamar - TPS Turku 1:2, první zápas 3:4, postupuje TPS Turku
HV 71 Jönköping - Blues Espoo 1:1, první zápas 1:3, postupuje Espoo
Čtvrtfinálové dvojice:
Blues Espoo - Kärpät Oulu
TPS Turku - Lukko Rauma
HC Davos - Skelleftea
Frölunda - Lulea

Skvělý Pöpperle nedovolil domácím v první třetině skórovat, byť mu jednou pomohla i tyč. Důležitý moment přišel ve 28. minutě, kdy Laatikainen poprvé našel recept na sparťanského brankáře a Kärpät vedoucí gól nabudil. Tři minuty před pauzou překonal Pöpperleho i důrazný Niemi a Oulu bylo na koni.

Ve 43. minutě však zmrazil domácí fanoušky Čajkovský, jenž z dorážky dopravil puk do sítě. Jeho trefa byla nesmírně důležitá, i případná porážka 1:2 by totiž Spartu posunula mezi nejlepších osm mužstev soutěže, jenže Jandačovi svěřenci se dlouho z korekce skóre neradovali. Uběhlo jen 82 vteřin a Kärpät měl dvoubrankový náskok zpět. Tentokrát se do listiny střelců zapsal Aho, jehož trefu musel potvrdit videorozhodčí.

Spartu mohli přiblížit účasti ve čtvrtfinále Cingel s Kudrnou, jenže své obrovské příležitosti nevyužili, a tak přišel trest. Necelou minutu před koncem se do šance protlačil Pyörälä a zařídil Oulu postup.

Sparta vypadla z Ligy mistrů stejně jako vloni gólem v poslední minutě.

Litvínov utrpěl debakl

Litvínov před týdnem zdolal suveréna švédské ligy Frölundu 2:1, jenže odveta ve Švédsku se mu nevyvedla.

Zápas se lámal v prostřední části hry. Po bezbrankové první třetině Chemici v rozmezí 28. a 38. minuty třikrát inkasovali a zvrátit zápas se jim už nepodařilo. Naopak v závěrečné periodě celek z Göteborgu stvrdil postup do čtvrtfinále dalšími třemi zásahy. Čisté konto udržel brankář Johansson, jenž si navíc připsal asistenci u druhého gólu.

Liberec bojoval, Davos ale nevyřadil

Nejobtížnější výchozí pozici z českých mužstev měl Liberec. Před vlastními příznivci prohrál s Davosem 3:5, přesto se chtěl v odvetě pokusit o senzaci a přes švýcarského protivníka přejít.

Vývoj střetnutí ovlivnila první třetina. Jelínek sice brzy odpověděl na vedoucí trefu Walsera. Bílí Tygři ale poté při vlastní přesilovce faulovali unikajícího Wiesera, který v následném trestném střílení se štěstím překonal Lašáka. Davos nakonec odcházel do kabin s dvoubrankovým náskokem, když slovenského gólmana prostřelil Jörg. Úvodní dvacetiminutovka tak skončila stejně jako pod Ještědem 3:1 ve prospěch Davosu.

Po pauze se však obraz hry na ledě výrazně změnil. Severočeši hodně přidali a Davos se dostal pod jejich velký tlak. Ve 25. minutě snížil bekhendem Jelínek a v polovině střetnutí zaslouženě srovnal Plutnar. Podještědský celek toužil dokonat obrat, jenže přes spoustu šancí už Genoniho v kleci nepokořil.

Liberečtí měli ještě pět minut před koncem utkání výhodu čtyřminutové početní výhody, trenér Pešán se rozhodl odvolat Schwarze, který do druhé třetiny nahradil Lašáka, do prázdné klece ale zařídil výhru a zároveň i postup domácích do čtvrtfinále Wieser.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice hrají
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko