Hlavní obsah

Šokující diagnóza! Legendární hokejista Marián Šťastný je vážně nemocný

Praha

Legendární slovenský hokejový útočník Marián Šťastný trpí Parkinsonovou chorobou. Dvaašedesátiletý dvojnásobný mistr světa z let 1976 a 1977, který už více než třicet let žije v Kanadě, to podle slovenských médií přiznal v exkluzivním interview pro TVA Nouvelles.

Foto: Profimedia.cz

Marián Šťastný (vpravo) na archivním snímku z MS v roce 2008 v Kanadě dekoruje nejlepší hráče utkání Česko - Švýcarsko.

Článek

„Když mi nemoc před dvěma roky diagnostikovali, byl to pro mne obrovský šok. Zašel jsem tehdy k lékaři, protože jsem měl problémy s flexibilitou. A vrátil jsem se s touto informací," uvedl Šťastný.

Bývalý křídelní hráč a mistr ligy z roku 1979 s bratislavským Slovanem přiznal, že ho jeho neurodegenerativní onemocnění omezuje, ale bolesti nemá. Až donedávna byl přitom ještě zvyklý vyjet na led a zahrát si třeba v utkáních veteránů.

„Dělám téměř všechno jako dříve, jen o něco pomaleji, občas mne přepadne nevolnost. Hokej už jsem raději přestal hrát, aby se mi něco vážného nestalo," dodal finalista Kanadského poháru z roku 1976.

Marián Šťastný, nejstarší z proslulé bratrské trojice, později následoval své sourozence Petera a Antona, kteří v roce 1980 emigrovali do Kanady. Společně působili v letech 1981 - 1985 v Quebec Nordiques, později ještě jednu sezónu oblékal dres Toronta Maple Leafs. V NHL odehrál celkem 322 zápasů, v nichž vstřelil 121 gólů a přidal 173 přihrávek.

Reklama