Hlavní obsah

Prodloužení tři na tři? Je možné, že ho zavedeme už na příštím MS, přiznal Fasel

Praha

V zámořské NHL k této změně sáhli před startem právě probíhající sezóny a záměr vedení soutěže rozhodovat co nejmenší počet zápasů až v samostatných nájezdech se osvědčuje. A není vůbec vyloučené, že k formátu prodloužení se třemi hráči v poli na každé straně sáhne i Mezinárodní hokejová federace IIHF.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident IIHF René Fasel a Robert Reichel během uvedení bývalého českého hokejisty do Síně slávy IIHF v květnu 2015.

Článek

„Je možné, že nový formát prodloužení zavedeme už na květnovém mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu," přiznal v rozhovoru pro server championat.com prezident IIHF René Fasel.

Při hře ve třech proti třem vzniká na ledě během pětiminutového nastavení spousta vzrušujících a atraktivních situací. A tak je častokrát k vidění, že po propadnutí na jedné straně kluziště dojde k rychlému brejku, kdy na gólmana upalují hned dva protihráči.

„Pro diváky je to opravdu atraktivní podívaná a zábava. Vzniká dost gólových šancí, což je vzrušující a tak trochu šílené," prohlásil už dříve gólman Winnipegu Ondřej Pavelec.

Prvotní záměr nese ovoce

Existují však i hráči, kterým se nový způsob prodloužení nelíbí. Byť jsou v menšině. „Příšerný, vůbec to není hokej! Opravdu stupidní. Nechte hrát ve čtyřech nebo v pěti hráčích na každé straně, ať se hraje hokej," čertil se Pavelcův spoluhráč Dustin Byfuglien.

Nelze ale popřít fakt, že záměr snížit počet zápasů, které končí až v nájezdech, nese ovoce. Zatímco v uplynulém ročníku NHL, kdy se v nastavení hrálo ve čtyřech hráčích v poli na každé straně, skončilo v prodloužení jen 44,4 procent utkání, v té probíhající už je to po ubrání jednoho hráče na každé necelých 70 procent. A dá se předpokládat, že na širších evropských kluzištích, kde je prostoru mnohem více než v NHL, by čísla ještě vzrostla.

Fanouškem prodloužení tři na tři je i ředitel české extraligy Josef Řezníček. Ten před měsícem v rozhovoru pro Sport.cz přiznal, že by ho rád viděl i v tuzemské nejvyšší soutěži. Třeba hned od nadcházejícího ročníku...

Je prodloužení ve třech hráčích v poli proti třem na hokejovém MS dobrý nápad?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 1643 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec