Hlavní obsah

V Pardubicích se naposledy loučili se Zbyňkem Kusým. Nechyběli ani šampióni z Nagana

Zhruba dvě stovky lidí se dnes přišly naposledy rozloučit s bývalým manažerem české hokejové reprezentace, extraligových Pardubic a fotbalové Slavie Zbyňkem Kusým. Mezi smutečnými hosty, kteří se v pardubickém krematoriu ani všichni nevešli do obřadní síně, byla i řada hokejových osobností a funkcionářů. Zazněla například píseň Život je jen náhoda od Voskovce, Wericha a Ježka.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Bývalý hokejový obránce a politik Jiří Šlégr na poslední rozloučení s bývalým manažerem české hokejové reprezentace, Pardubic a fotbalové Slavie Zbyňkem Kusým.

Článek
Fotogalerie

Kusý zemřel ve věku 49 let ve středu 18. listopadu v Praze, zřejmě na selhání srdce. Jeho smrt vyšetřuje policie.

S Kusým se přišli rozloučit i současní či bývalí hráči Pardubic Tomáš Rolinek, Petr Čáslava, Petr Sýkora a Petr Průcha nebo trenéři Miloš Říha starší, Vladimír Martinec a Pavel Hynek.

Nechyběli ani vítězní hokejisté z olympijského Nagana v roce 1998 Jiří Šlégr, Robert Reichel a Dominik Hašek. Na mnoha fotografiích z té doby má Hašek na hlavě japonský šátek. "Zbyněk, on byl ten, který seděl se mnou v letadle v Naganu, a než jsem vystoupil, tak mi dal ten památný kamikadze šátek s japonským znakem," řekl ČTK Hašek.

Pro Haška byl především kamarád

"My jsme se znali od jeho 18 let, když přišel do Pardubic. Jeho sen byl stát se funkcionářem pardubického hokeje. Pro mě to byl především kamarád, s kterým jsem toho hodně prožil," dodal Hašek.

Kusý působil jako generální manažer pardubického hokeje v letech 1993 až 2011. Pod jeho vedením získal klub tři extraligové tituly. Jako manažer se podílel i na triumfech seniorské a juniorské reprezentace na světových šampionátech. Byl také místopředsedou Českého svazu ledního hokeje.

Fotbalovou Slavii vedl od roku 2012. Po roce však ve funkci generálního ředitele skončil. Pražský klub se letos dostal do insolvenčního řízení kvůli sporu s Kusým, který tvrdil, že mu Slavia dluží více než 13 milionů korun. Další pohledávku ve výši přes šest milionů korun prodal společnosti ze Samoy. Slavia dluh vůči Kusému neuznávala, v říjnu soud insolvenční řízení zastavil.

Kromě manažerských aktivit v oblasti sportu Kusý uspěl v krajských volbách za Stranu práv občanů (SPO) a byl krajských zastupitelem. "Měl na starosti sport, cestovní ruch. Často jsem s ním konzultoval koncepci sportu. Spolu s Reném Živným jednali o navýšení rozpočtu pro svůj resort a podařilo se jim jej navýšit téměř o dvojnásobek," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). S Kusým se přišli rozloučit například i hradní kancléř Vratislav Mynář či podnikatel a místopředseda SPO Martin Nejedlý.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice