Hlavní obsah

Krosček, rána pěstí. Takhle se to řeže v nové ženské NHL!

New York

Od září je v plném proudu nová soutěž ženského hokeje s názvem NWHL, která by měla být ženskou verzí slavné NHL. Hráčky dokonce pobírají platy a lze je tedy nazývat profesionálkami. Soutěž hrají čtyři týmy, které si rozebraly první hokejistky v předsezónním draftu. Nejprestižnější ženská liga má nyní za sebou další historický okamžik. Obránkyně Connecticutu Molly Engstromová je první hráčkou, která za prohřešek z počátku prosince obdržela disciplinární trest.

Brutalita v ženské NHL

 
Článek

Jednozápasový distanc byl americké hokejistce udělen za sérii přečinů, jichž se dopustila vůči soupeřce Meghan Dugganové. Engstromová útočnici Buffala nejprve srazila krosčekem, poté ji sekla přes ruce a navrch udeřila pěstí.

Obě aktérky následně ukončily svou účast v utkání. Otřesená Dugganová skončila v péči lékařů, byť nakonec ze střetu vyšla bez vážnějších zranění, která by vyžadovala delší léčbu. Engstromová se dočkala trestu do konce zápasu.

Zajímavostí je, že obě hokejistky bývaly spoluhráčkami, nastupovaly spolu v univerzitním týmu, poté hrály za celek Boston Blades a v roce 2010 společně získaly s týmem Spojených států stříbro na olympijských hrách ve Vancouveru.

Co možná nevíte o NWHL
Podobně jako mužská NHL má i tato soutěž platový strop. Ten však činí skromných 270 tisíc dolarů na sezónu.
Průměrný plat hráčky NWHL tak činí 15 tisíc dolarů za rok, tedy necelých 31 tisíc korun měsíčně.
Drtivá většina hokejistek v soutěži je z USA (51), 15 hráček je z Kanady, u dvou je uvedeno dvojí občanství „USA/Kanada“. Evropu zastupují jen dvě Rusky (Jekatěrina Smolentsevová a Ludmila Beljaková) a Rakušanka Janine Weberová. Češku bychom v lize hledali marně, zato v barvách New Yorku nastupuje japonská brankářka Nana Fudžimotová.
Ligu hrají jen čtyři týmy, všechny ze Spojených států, a to Boston Pride, Buffalu Beauts, Connecticut Whale a New York Riveters.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec