Hlavní obsah

Do hokejové Síně slávy byli uvedeni Hrbatý, Kučera, Lang a Křížek

Aktualizováno

Do Síně slávy českého hokeje byli ve čtvrtek slavnostně uvedeni Jan Hrbatý, Jiří Kučera, Robert Lang a Pavel Křížek. Bývalí úspěšní hokejisté i slavný masér Křížek se pocty dočkali krátce před zápasem národního týmu proti Finsku, který je součástí turnaje Channel One Cup. Síň slávy tak má aktuálně 122 členů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva Jiří Kučera, Jan Hrbatý, Robert Lang a Pavel Křížek byli ve čtvrtek v Praze uvedeni do Síně slávy českého hokeje.

Článek
Fotogalerie

Třiasedmdesátiletý Hrbatý reprezentoval v 70. letech a svými góly se podílel na zisku stříbrných medailí na olympijských hrách v Grenoblu 1968. Na mistrovstvích světa se bývalý hráč jihlavské Dukly dvakrát radoval z bronzu.

"V mém věku je to fakt úžasné. Fantastické. Ani jsem o tom nikdy nepřemýšlel, že bych se mohl tady v té krásné síni setkat s hráči, s nimiž jsem hrál. To až budu vyprávět sestrám doma na Stražisku, tak tomu nebudou věřit," řekl ČTK Hrbatý. "Je to moc fajn a je příjemné, že si na mě někdo takto vzpomněl. Jsou tu Jirka Holík, také Jarda, Honza Suchý, tedy kluci, s kterými jsem hrál. Říkal jsem si, že na mě možná trochu pozapomněli. Nijak mi to nevadilo, ale teď jsem byl o to víc překvapený," připustil Hrbatý.

Devětačtyřicetiletý Kučera byl v roce 1996 členem reprezentačního týmu, který na šampionátu ve Vídni získal titul a zahájil zlaté období českého hokeje. Plzeňský odchovanec má ve sbírce i čtyři bronzy z MS.

Nejmladším z trojice oceněných hokejistů je čtyřiačtyřicetiletý Lang. Olympijský vítěz z Nagana a Kučerův spoluhráč z MS 1996 byl na olympiádě v Turíně 2006 kapitánem národního týmu, má tak ve sbírce i olympijský bronz. Součástí třetího týmu na ZOH byl i v roce 1992. Lang má za sebou také úspěšnou kariéru v NHL, ve které odehrál včetně play off přes tisíc zápasů.

Hašek: Křížek je legenda mezi maséry

Masér Křížek bude do Síně slávy uveden v "nehráčské" kategorii, ve sbírce má však více úspěchů než jednotliví hokejisté. Byl totiž členem realizačních týmů na zlaté olympiádě v Naganu i na šesti světových šampionátech, které Češi vyhráli.

"Je to první masér v historii, jenž se přijetí dočká. Je to legenda mezi maséry. Nejen vynikající profesionál, ale i člověk, který vždy dodal týmu dobrou náladu. Už jen ta čísla... Třicet mistrovství světa, osm olympiád, to nemá snad nikdo na světě mezi maséry, trenéry a dalšími činovníky," řekl šéf návrhové komise Síně slávy českého hokeje Dominik Hašek.

Osmašedesátiletý Křížek přiznal, že jej pocta hodně překvapila. "Vůbec jsem si nedovedl představit, že bych mohl v Síni slávy vůbec být. Mezi takovými sportovci," řekl ČTK Křížek, který byl členem realizačních týmů na 30 světových šampionátech a osmi olympijských hrách. "Je to ocenění i naší masérské práce. Zasloužili by si to i jiní kolegové. A asi je to i proto, že jsem tak starý. Nevím, jestli bohužel, nebo bohudík," pousmál se.

Síň slávy byla založena v roce 2008 u příležitosti sta let českého hokeje. Před letošním mistrovstvím světa v Praze a Ostravě se dočkala kamenné podoby v Galerii Harfa, sousedící s O2 arenou.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice