Hlavní obsah

Švédsko - USA 3:8Hokejisté USA porazili Švédsko a získali na MS dvacítek bronz

Hokejisté Spojených států amerických po dvouletém půstu dosáhli na medaili z mistrovství světa hráčů do 20 let. V boji o bronz vyhráli v Helsinkách nad Švédskem 8:3 a dostali se na stupně vítězů poprvé od triumfu v roce 2013 v Ufě. Švédové skončili stejně jako loni v Kanadě čtvrtí. V první třetině ještě dokázali smazat dvoubrankovou ztrátu, ale ve druhé části čtyřikrát inkasovali.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Hokejisté USA s bronzovými medailemi pro třetí tým MS do 20 let.

Článek

"Hráli jsme dobře a celkově jsme měli dobrý turnaj, takže na to můžeme být opravdu pyšní," řekl americký útočník Anders Bjork, který se na výhře podílel dvěma góly. "Myslím, že jsme měli docela dobrý turnaj. Přijeli jsme pro zlato, ale to se bohužel nepovedlo. Bronz je lepší než jet domů s prázdnýma rukama," doplnil brankář Alex Nedeljkovic, který si připsal 35 úspěšných zákroků.

Švédové, kteří až do pondělní semifinálové porážky s Finskem 1:2 byli na turnaji suverénní, poprvé ztráceli od 12. minuty. Oblékání Sandströmovy branky zakončil úspěšně bekhendem Bjork. Následně trefil v přesilovce Werenski tyč a jen tři vteřiny po návratu vyloučeného Larssona na led zvýšil tečí Tkachuk.

Na to ještě měli Švédové odpověď v závěru úvodního dějství. Nejdříve v 18. minutě po průniku Kempeho zblízka překonal Nedeljkovice Lagesson a za 55 vteřin zakončil kombinaci u levé tyče Grundström. V úvodu druhého dějství ale vrátil USA vedení tečí Boeser a za dvě minuty zvýšil po Carlově přihrávce osamocený Donato.

Snížení v 27. minutě se kvůli hře vysokou holí tečujícího Asplunda nekonalo a v závěru druhé části Američané definitivně rozhodli. Po krásné individuální akci se trefil podruhé v utkání Bjork a devět vteřin před druhou pauzou inkasovali Švédové znovu. Schmaltz po průniku před celé hřiště nabídl gól Carlovi.

Po další chybě Švédů ve 44. minutě skóroval také osamocený Donato a zaváhání Kempeho potrestal po Schmaltzově přihrávce Tkachuk, který se také zapsal podruhé v zápase mezi střelce. Debakl Švédů zmírnil 92 sekund před koncem Holmström, jenž zpoza branky zasunul puk k levé tyči dříve, než se k ní dostal Nedeljkovic. Přesto to byl hořký konec dobře rozehraného turnaje pro Švédy, kteří po zlatu z roku 2012 a dvou následných stříbrech skončili podruhé za sebou bez medaile.

Švédsko utrpělo nejvyšší porážku v bojích o medaili. "Vůbec jsme Felixovi (brankáři Sandströmovi) nepomohli, celý tým se položil. Nevím, co se stalo. Myslím, že to celé mužstvo vzdalo," prohlásil obránce Marcus Pettersson. "Nevím, opravdu nevím, co říci. Oni byli lepší," doplnil útočník Dmytro Timashov.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Helsinkách - o 3. místo:
Švédsko - USA 3:8 (2:2, 0:4, 1:2)
Branky a nahrávky: 18. Lagesson (Kempe), 19. Grundström (Eriksson Ek, Forsbacka Karlsson), 59. Holmström (Lindblom, Kempe) - 12. Bjork (Dvorak), 16. Tkachuk (Werenski, Schmaltz), 23. Boeser (Borgen, Tkachuk), 25. Donato (Carlo, MacInnis), 37. Bjork (Milano, Dvorak), 40. Carlo (Schmaltz, Hitchcock), 44. Donato (MacInnis), 52. Tkachuk (Schmaltz). Rozhodčí: Fonselius, Rantala - Nieminen (všichni Fin.), Chartrand-Piche (Kan.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 10 899.
Švédsko: Sandström - Lagesson, Forsling, Larsson, Englund, Pettersson, Carlsson - Lindblom, Holmström, Kempe - Forsbacka Karlsson, Grundström, Eriksson Ek - Timashov, Asplund, A. Nylander - Lööke, Ehn, Karlsson. Trenér: Rikand Grönborg.
USA: Nedeljkovic - Werenski, Carlo, Belpedio, Borgen, Fortunato, McAvoy, Krys - Tkachuk, White, Matthews - Bjork, Dvorak, Milano - Schmaltz, Hitchcock, Boeser - Eansor, MacInnis, Donato - DeBrincat. Trenér: Ron Wilson.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice