Hlavní obsah

Švédové sáhli jen po hráčích z NHL

New York

V úvodní šestnáctičlenné nominaci Švédska na Světový pohár jsou výhradně hokejisté z NHL. Pět z nich se v roce 2006 podílelo na triumfu na olympijských hrách v Turíně. Zlatou medaili mají ve sbírce brankář Henrik Lundqvist, obránce Niklas Kronwall a útočníci Daniel Sedin, Henrik Sedin a Henrik Zetterberg. Stejní hráči až na Kronwalla startovali i o dva roky dříve na zatím posledním Světovém poháru.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Švédský gólman New York Rangers Henrik Lundqvist (30) odolává útoku Dallasu.

Článek

Budoucí trenér švédské reprezentace Rikard Grönborg oznámil základní kádr na tiskové konferenci v New Yorku a rozhodl se vsadit na osvědčené hráče. Brankářskou jedničkou bude podle očekávání hvězda NY Rangers Lundqvist, kterému bude krýt podle všeho záda Jacob Markström z Vancouveru.

Mezi šesti obránci nechybí produktivní bek Ottawy Erik Karlsson, dvojnásobný vítěz Norris Trophy. Grönborg se svými spolupracovníky však do výběru zatím nezařadil Johna Klingberga z Dallasu, v aktuální sezoně třetího nejproduktivnějšího obránce kanadsko-americké soutěže.

Mezi osmi útočníky jsou vedle bratří Sedinů (Vancouver) a Zetterberga (Detroit) například Nicklas Bäckström (Washington), Gabriel Landeskog (Colorado) nebo Filip Forsberg (Nashville).

"John je jedním z hráčů, o kterých určitě uvažujeme pro doplnění týmu. Měl úžasný vstup do sezóny a bude zajímavé, jak bude pokračovat v play off, jeho prvním v NHL," řekl Grönborg deníku Aftonbladet. Ve výběru nejsou i další zadáci Mattias Ekholm z Nashvillu, Alexander Edler z Vancouveru, Johnny Oduya z Dallasu či Hampus Lindholm z Anaheimu.

Mezi osmi útočníky jsou vedle bratří Sedinů (Vancouver) a Zetterberga (Detroit) například Nicklas Bäckström (Washington), Gabriel Landeskog (Colorado) nebo Filip Forsberg (Nashville).

V ofenzivě se naopak zatím nedostalo třeba na Gustava Nyquista z Detroitu, Jakoba Silfverberga z Anaheimu, Patrika Hörnqvista a Carla Hagelina z Pittsburghu, Carla Söderberga z Colorada, Victora Raska z Caroliny, Miku Zibanejada z Ottawy nebo Rickarda Rakella z Anaheimu.

"Náš tým vypadá velice dobře, o tom není sporu. Máme mužstvo, které může bojovat o titul," prohlásil gólman Lundqvist, který má i stříbro z olympiády v Soči z roku 2014. Tam nechyběli ani beci Karlsson, Kronwall, Oliver Ekman-Larsson, Nicklas Hjalmarsson a útočníci Bäckström, Landeskog, Zetterberg, Daniel Sedin, Loui Eriksson a Alexander Steen.

Bratři Sedinové, Eriksson a Landeskog se podíleli na zisku zlata na domácím mistrovství světa ve Stockholmu (2013). Kronwall má titul ze světového šampionátu v Rize (2006) a získal i Stanleyův pohár s Detroitem (2008), takže je členem Triple Gold Clubu IIHF. Hjalmarsson slavil triumf v play off NHL dvakrát s Chicagem (2013 a 2015).

Světový pohár se hraje od 17. září do 1. října. Švédové narazí ve skupině B postupně na Rusko, Finsko a a Tým Severní Ameriky. V přípravě je čekají dva duely s Finskem - ve čtvrtek 8. září v Helsinkách a o dva dny později v Göteborgu. V generálce nastoupí ve čtvrtek 15. září v 1:00 SEČ ve Washingtonu proti Týmu Evropy.

Nominace hokejistů Švédska na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):
Brankáři:
Henrik Lundqvist (New York Rangers/NHL)
Jacob Markström (Vancouver/NHL)
obránci:
Victor Hedman
Anton Stralman (oba Tampa Bay/NHL)
Erik Karlsson (Ottawa/NHL)
Nicklas Kronwall (Detroit/NHL)
Nicklas Hjalmarsson (Chicago/NHL)
Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL)
útočníci:
Daniel Sedin
Henrik Sedin (oba Vancouver/NHL)
Nicklas Bäckström (Washington/NHL)
Henrik Zetterberg (Detroit/NHL)
Loui Eriksson (Boston/NHL)
Gabriel Landeskog (Colorado/NHL)
Alexander Steen (St. Louis/NHL)
Filip Forsberg (Nashville/NHL)

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko