Hlavní obsah

Kanada - USA 0:1Hokejistky USA zdolaly Kanadu a získaly potřetí v řadě titul

Hokejistky Spojených států amerických získaly potřetí za sebou a celkově posedmé titul. Ve finále mistrovství světa v Kamloops zdolali domácí Kanadu 1:0 v prodloužení. V čase 72:30 vstřelila jedinou branku Alex Carpenterová. Na bronz dosáhly Rusky, které vyhrály v duelu o 3. místo nad Finskem 1:0 po samostatných nájezdech.

Článek

I na historicky sedmnáctém šampionátu se rozhodovalo o zlatu mezi Kanadou a USA, které navázaly na triumfy v letech 2013 a 2015. Kanaďanky se mezitím radovaly v roce 2014 na olympijských hrách v Soči. "Jsem hodně pyšný na naše hráčky, jak tvrdě bojovaly od začátku až do konce," citovaly oficiální stránky turnaje trenéra USA Kena Kleeho.

"Je vždycky krásné vyhrát mistrovství světa, ale získat titul proti největšímu rivalovi v jeho domácí hale je ještě o hodně sladší," prohlásila kapitánka Američanek Meghan Dugganová, která dosáhla na zlato na MS už pošesté v kariéře.

Přes řadu šancí na obou stranách se jediná gólová akce zápasu zrodila až v nastavení. Carpenterová po tečované střele Megan Bozekové dorazila ležící kotouč za brankářku Emerance Maschmeyerovou.

"Nebyla jsme si jistá, jestli už neskončila v brance první střela (Bozekové). Ale je to jedno, dorazila jsem to. Celá hala ztuhla," popsala Carpenterová vítěznou trefu. Třetí titul v řadě je podle ní výsledek dlouhodobé práce. "Je vidět, že jdeme správným směrem. Nestaráme se o ostatní a soustředíme se na vlastní týmovou práci," dodala jednadvacetiletá Carpenterová, která byla u třetího zlata.

"Je to velké zklamání, protože jsme hrály dobře a zasloužily jsme si vyhrát. Ale neproměnily jsme své šance," litovala Maschmeyerová. "Hodně to bolí. Vždycky, když tak tvrdě makáte pro něco a stejně skončíte stříbrné, je to těžké," doplnila kanadská kapitánka Marie-Philip Poulinová.

O bronz se bojovalo v nájezdech

Na čtvrtý titul v řadě budou Američanky útočit za rok v domácím prostředí v Plymouthu, Kanada se jim bude snažit hořkou prohru oplatit. "Garantuji, že strávíme celé léto a celou příští sezónu tréninkem, abychom jim to u nich doma vrátily. Budeme připravené," dodala kanadská obránkyně Meaghan Mikkelsonová.

V duelu o 3. místo také branka v základní hrací době a pak ani v desetiminutovém prodloužení nepadla a rozhodlo se až v nájezdech. V nich se prosadily jen Rusky Anna Šukinová a Olga Sosinová a svěřenkyně Michaila Čekanova získaly potřetí v historii medaili. Navázaly na bronzové medaile z let 2001 a 2013. Finky třetí pozici z loňského šampionátu v Malmö neobhájily.

Mistrovství světa hokejistek v Kamloops (Kanada):
Finále:
Kanada - USA 0:1 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branka a nahrávky: 73. Carpenterová (Lamoureuxová-Davidsonová, Bozeková). Rozhodčí: Eskolaová (Fin.), Hertrichová (Něm.) - Johanssonová (Švéd.), Tauriainenová (Fin.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 5850.
O 3. místo:
Finsko - Rusko 0:1 po sam. nájezdech
Rozhodující sam. nájezd Šukinová. Rozhodčí: Arianová-Lortieová, Bordeleauová - Strattonová (všechny Kan.), Novotná (ČR). Vyloučení: 5:2. Bez využití. Diváci: 2351.
Konečné pořadí:
1. USA
2. Kanada
3. Rusko
4. Finsko
5. Švédsko
6. ČR
7. Švýcarsko
8. Japonsko - sestup

Reklama

Související témata: