Hlavní obsah

Skandál ruského hokeje. Těsně před MS vyměnili celou reprezentaci do 18 let

Týden před startem mistrovství světa do 18 let a měsíc před začátkem seniorského šampionátu v Moskvě a Petrohradu otřásá ruským hokejem skandál. Tamní média dnes informovala o tom, že bylo na poslední chvíli vyměněno celé reprezentační mužstvo připravující se na MS do 18 let v americkém Grand Forks. Spekuluje se o tom, že důvodem neobvyklého kroku byla hrozba dopingových nálezů u hráčů.

Foto: James Ellingworth, ČTK/AP

Tablety a lahvičky meldonia, zakázané látky, z jehož užití jsou podezřelí mladí ruští reprezentanti.

Článek

Na šampionát osmnáctek se celou sezónu připravoval tým hráčů narozených v roce 1998 pod vedením trenéra Vitalije Prochorova, jenž se kvůli tomu zapojil do juniorské soutěže MHL. Dnes nicméně ruská média informovala, že do Spojených států pojede mužstvo hráčů o rok mladších a jejich kouč Sergej Golubovič.

Pro R-Sport informaci potvrdil trenér Prochorov. "Rozhodnutí padlo po dohodě s ministerstvem sportu. Sestava týmu se změní, já do USA nepojedu. Víc to komentovat nemůžu," uvedl Prochorov. Vedení ruského hokeje se zatím k případu nevyjádřilo vůbec.

Užili meldonium?

Ruská média spekulují, že důvodem rázného kroku nemajícího obdoby může být obava z dopingového skandálu. Hrozilo totiž, že ruští mladíci budou na šampionátu pozitivně testováni na meldonium. Podle serveru AllHockey.ru se totiž stopy této zakázané látky při kontrolním testování objevily v těle většiny Prochorových hráčů.

Mistrovství světa osmnáctek začíná v Grand Forks v Severní Dakotě 14. dubna. Soupeři ruského týmu v základní skupině A jsou domácí USA, Švýcarsko, Švédsko a Lotyšsko, čeští mladíci jsou ve skupině B.

Meldonium je na seznamu dopingových látek WADA od 1. ledna. Od té doby na něj byla testována více než stovka sportovců včetně několika desítek ruských. Mezi nimi byly i hvězdy jako například tenistka Maria Šarapovová, plavkyně Julija Jefimovová či rychlobruslaři Semjon Jelistratov a Pavel Kuližnikov.

Reklama

Související témata: