Hlavní obsah

Z West Hamu nikam nespěchám, říká Řepka

LONDÝN

Řízný obránce Tomáš Řepka odehrál ve West Ham United velmi dobré jaro. Slavný fotbalový klub londýnských 'Kladivářů' se však v Premier League nezachránil. Podle informací z Anglie by měl být český bek jedním ze základních kamenů nově se tvořícího mužstva. Sestup do druhé ligy by mu však mohl zkomplikovat návrat do reprezentace.

Foto: koláž Novinky

Tomáš Řepka nehodlá opustit potápějící se loď 'Kladivářů'.

Článek

"Takhle se na to vůbec nedívám. Sestoupili jsme před pár dny, zažil jsem něco, co ze svojí kariéry neznám. V Ostravě a Florencii jsem hrál minimálně horní půlku tabulky, kolikrát i o evropské poháry. Ve Spartě jsme bojovali pravidelně o titul a účast v pohárové Evropě byla povinností. Cítím proto stále určitou hořkost, ale rozhodně nepropadám panice a nebudu z West Hamu utíkat. Odcházel jsem s tím, že se mám po dovolené vrátit. Chci klubu pomoci k co nejrychlejšímu návratu do nejvyšší soutěže," prozradil Právu svoje čerstvé pocity Tomáš Řepka.

West Ham zažil po solidním začátku podzimu na přelomu roku výsledkovou krizi, z níž už se i přes kvalitní výkony v závěru sezóny nevzpamatoval. "V posledním kole vyhráli ti, kdo vyhrát potřebovali. Kromě nás. Bohužel nám se začalo dařit pozdě. Určitě jsme měli na to, zachránit se dřív. Máme solidní mužstvo, před námi skončily celky, které hrají horší fotbal," konstatoval fotbalista. S jeho slovy souhlasí i mnohé anglická média, která litují sestupu tradičního účastníka Premier League.

Nelehké loučení s milou Florencií

Tomáš Řepka přišel do Londýna svým způsobem proti své vůli. Když se na podzim roku 2001 začala Fiorentina finančně potápět, rozhodlo klubové vedení prodat Řepku, který byl v tu chvíli pro klub drahý a mohl za něj ještě získat solidní peníze. "Ve Florencii jsem byl spokojený, i rodině se tam moc líbilo. Tohle krásné město nám přirostlo k srdci a se stalo naším domovem. Stále ještě tam mám hodně přátel, s nimiž si alespoň telefonuji. Pokud bych nedostal nějakou super nabídku, sám bych z Fiorentiny neodešel ani v krizové situaci. Nejsem typ, který v takových chvílích utíká. Na druhou stranu mi italský klub ještě dluží nějaké peníze, s nimiž se zřejmě už neshledám," dodal Řepka.

Ve Florencii měl výtečné postavení v mužstvu, ale i fanoušci ho brali jako oporu, která za klub dýchá. "Takový jsem a budu vždycky. Když oblékám dres nějakého mužstva, znamená to pro mne, že s ním žiji a dělám pro něj maximum. V dobách dobrých i špatných. Když mi ve Florencii řekli, že mě prodají, neměl jsem z toho radost, ale chápal jsem situaci. Pozitivní pro mne byl fakt, že to bude do Anglie, kde se hraje fotbal, který mi vyhovuje. Navíc ve West Hamu byl Luděk Mikloško, který mě doporučil a věděl jsem, že mi v začátcích pomůže," věděl Řepka.

S Londýnem si padli do oka

Rodina se přestěhovala a musela si zvykat na jiný životní styl. "Všechno bylo jiné. Jazyk, lidé, prostředí, podnebí. Slunná Itálie je skvělá, ale v Anglii zase mají věci pevnější řád. Zvykli jsme si a Luděk nám skutečně v mnohém pomohl. V Anglii je fotbal ještě věší modlou než v Itálii. Jsou tu krásnější, vysloveně fotbalové stadióny. Atmosféra je ještě víc elektrizující. Když v uzavřeném kotli Upton Parku zazní klubové chorály, běhá vám mráz po zádech. Nemůžete hrát jinak, než na sto procent. Anglie je skutečně zemí fotbalu zaslíbenou. Hraje se tu mnohem ofenzívněji a tvrději. Chlap proti chlapovi," nabídl srovnání Řepka.

V Londýně si zvykl on i rodina. I přes obrovské rozdíly oproti Itálii si časem padli do oka. V podstatě by tu Řepka i dokončil svoji kariéru na vrcholové úrovni. "Ve West Hamu jsem spokojený, nikam nespěchám. Rád zůstanu, ale pokud by klubové vedení usoudilo, že jsem pro něj příliš drahý, půjdu jinam. Osobně však nečekám žádnou supernabídku. S třicítkou na krku nemohu přemýšlet o zázracích a ani po nich netoužím. Věřím, že zůstanu, o změně nepřemýšlím. V první řadě by to stejně byla věc mého manažera a klubu, protože mám platnou smlouvu," dodal.

Král červených

Když se řekne Řepka, mnohým fotbalovým fanouškům se vybaví vyloučení v barážovém utkání v Bruselu a další slavné" prohřešky. Ve špičkovém fotbale je s šestnácti ligovými, pohárovými a reprezentačními červenými kartami podle dostupných údajů světovým rekordmanem. Nikdy však nebyl vyloučen za faul zezadu.

"To ne! Hraji tvrdě, ale z očí do očí. Na trávníku jsem v určitém transu, zápas prožívám a v jeho zápalu prostě někdy neukočíruji sám sebe. Už se mi to ale dlouho nestalo. Dávám si pozor. Po poslední červené jsem měl problémy i v klubu. Určitě nezměním svůj herní styl a přístup k fotbalu, ale už se víc kontroluji v tom, co říkám či spíš už neříkám rozhodčímu," vysvětlil Tomáš Řepka.

Řepka a reprezentace
VRÁTÍ SE?Do nároďáku se necpe, ani se ho nezříká
CO NA TO SVAZNominace by nevadila

Nebudu se vnucovat, ale rád týmu pomohu

S vyloučením v Bruselu souvisí i jeho kontakt s reprezentací. Byl potrestán na pět kvalifikačních zápasů. Trest už má za sebou, ale zda jej trenér Brückner povolá, je věcí jen a jen kouče. "Mrzelo mne, že se v podstatě všechna vina za vyřazení v baráži snesla na mne. Od toho se odvinuly některé moje výroky vůči vedení svazu. Dnes bych volil jinou formu, nikoliv však obsah, ale ten nebyl nijak urážlivý," zdůraznil fotbalista.

"Na začátku jara jsem řekl, že vzhledem k situaci West Hamu by asi nebylo pro nikoho přínosem, kdyby mě trenér povolal do reprezentace. Mužstvo mu funguje báječně. Rozhodně se reprezentace nezříkám, ale ani se do ní nevnucuji. Spíš rád zůstanu připravený pro případ, že mne kouč bude potřebovat. Pomohou rád, ale v první řadě si o tom všem musíme s trenérem Brücknerem popovídat. Nechtěl bych do mužstva, pokud by moje přítomnost měla nabourat atmosféru. Když do něj přijdu, pak s cílem a přáním mu maximálně pomoci a to jsem snad už udělal nejednou," uzavřel naše povídání Tomáš Řepka.

Reklama

  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín