Hlavní obsah

Volejbalisté ztratili utkání Světové ligy o dva míče

LARISSA

Blízko vítězství byli ve třetím zápase Světové ligy čeští volejbalisté - na horké půdě v řecké Larisse vedli 2:1 na sety, ale domácím ve strhujícím závěru nakonec podlehli o pouhé dva míče 13:15 v pátém setu.

Článek

V neuvěřitelné atmosféře českému celku utekla koncovka čtvrtého dějství, rozhodující sadu ukončil paradoxně útokem do autu nejlepší hráč Dalibor Polák. V neděli v Lamii budou mít čeští reprezentanti šanci Řekům prohru vrátit.

Český tým začal ve stejné základní sestavě jako oba zápasy ve Francii, dlouho se opět trápil se servisem, ale darované body vyvažoval lepším útokem. Po vyrovnaném začátku hosté utekli na 12:10, jenže vzápětí prohrávali poprvé v setu 13:14.

Prokletí na podání zlomil Rak esem, a když Řekové v závěru chybami soupeři pomohli, jejich převaha skončila výhrou 25:21. Češi donutili už v prvním dějství domácího trenéra čtyřikrát střídat, včetně velmi brzké výměny nahrávačů.

Do druhé sady vstoupili Řekové lépe, po esu kapitána Gkiurdase vedli 2:0, hra se však vyrovnala a střední pasáž byla jako na houpačce. Za stavu 12:15 čeští volejbalisté uhráli pětibodovou šňůrou, pak zase čtyři výměny za sebou získali domácí.

Bitva o každý míč

Český tým se potýkal s horší přihrávkou a velké problémy mu dělala dělová levačka smečaře Lappase. Rozjetí Řekové už nešli zastavit, po hodině tak byl stav vyrovnaný.

Zatímco střídající Pláteník na palubovce zůstal, od třetí sady začal i čtvrtý smečař Marek Novotný. Právě on výborným zákrokem v poli pomohl svému mužstvu do vedení 10:5, při náskoku 17:13 přišla mírná krize, ale v důležitých chvílích držel hostující výběr univerzál Polák, který se prosazoval proti svým protihráčům z řecké ligy. V tlaku dokázal Řeřábkův tým zůstat až do konce a Polákův proměněný setbol set ukončil.

Po další změně stran Řekové zase ožili, servisem nahlodali do té doby kvalitní přihrávku, ale Češi se z krize brzy dostali. V hale Neapolis se strhla bitva o každý míč, za stavu 16:17 Řekové vystavěli na síti dvakrát neprostupnou zeď a jejich náskok 20:17 se publikum ohromně líbil. Při podání hostů spustili ohlušující pískot a ten přinesl svůj efekt. K výhře Řeky fanoušci doslova dotlačili a rozhodnout musel zkrácený tie-break.

Řekové se překonávali v obraně, a třebaže Češi vedli 6:5, v šíleném prostředí pak měli domácí výhodu až tří míčů na své straně (10:7). Čeští volejbalisté dokázali srovnat na 13:13, řečtí útočníci však nechybovali, maximální riziko jim vyšlo a po Polákově smeči do zámezí zůstal půl hodiny před půlnocí úsměv s obrovským štěstím na řeckých tvářích.

Řecko - Česká republika 3:2
Sety: -21, 23, -19, 22, 13. Rozhodčí: Menghini (It.), Hosni (Eg.). Čas: 130 min. Diváci: 3390.
Řecko:
Gkiurdas, Tsakiropulos, Rumeliotis, Kyriazis, Chatziantoniu, Bozidis, libero Stefanu - Kurnetas, Ntrakovits, Lappas, Pantaleon, Karipidis.
Česko:
Rak, Polák, Dubš, Lébl, Zapletal, Kubala, libero Obdržálek - Pláteník, M. Novotný, Staněk.

Reklama

Související témata: