Hlavní obsah

Sparta vyhlíží velkou bitvu! A je nadšená, jaké podpory se v O2 areně dočká

Báječnému úspěchu jsou velice blízko, vždyť k postupu do finále Ligy mistrů jim v úterní domácí semifinálové odvetě proti Växjö Lakers stačí uhrát i remízu. Hokejistům pražské Sparty by k tomu mohli pomoct i fanoušci, klub totiž očekává, že na souboj s aktuálně druhým celkem švédské nejvyšší soutěže jich do libeňské O2 areny dorazí deset až dvanáct tisíc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Budou se takto hokejisté pražské Sparty radovat v úterý večer z postupu do finále Ligy mistrů?

Článek

Po většinu letošního ročníku Ligy mistrů sparťané na domácí návštěvnost žehrali, vždyť v základní skupině na švédský Färjestad ani v 1. kole vyřazovací části proti Kärpätu Oulu nedorazily ani tři tisícovky příznivců.

Na čtvrtfinále proti Bernu už však přišlo šest tisícovek a zítra by fanoušků mohlo být ještě dvakrát tolik. Týden stará výhra 2:1 v úvodním semifinále na ledě Växjö sparťanské fanoušky navnadila, zájem o vstupenky okamžitě narostl. V pondělí po poledni jich klub prodal téměř devět tisíc a očekává se, že o další bude zájem i bezprostředně před utkáním.

Návštěvnost domácích zápasů Sparty v Lize mistrů:
Základní skupinaFärjestad2962
Základní skupinaKrakov2480
1. kolo play offKärpät Oulu2288
OsmifináleHV 713618
ČtvrtfináleBern6073

„Bylo by super, kdyby dorazilo tolik fanoušků. V tu chvíli pak má zápas mnohem lepší náboj," říká v rozhovoru pro klubové stránky sparťanský kapitán Jaroslav Hlinka. „O to lépe pro nás, když přijde velká návštěva. Snad nám vytvoří bouřlivou atmosféru a poženou nás dopředu," přeje si sparťanský trenér Jiří Kalous.

Na rozdíl od Växjö, na jehož domácí zápas se Spartou dorazilo jen 1347 fanoušků a Vida Arena tak nebyla zaplněna ani ze čtvrtiny, by Pražané měli mít v boji o finále vydatnou podporu z tribun.

Kalous: Matematika? Chceme hrát na vítězství

A ta přijde nesmírně vhod. „Máme totiž před sebou těžkou odvetu. Těžkou, ale nikoliv nezvladatelnou. Záleží jen na nás, protože výchozí pozici nemáme špatnou," dobře si uvědomuje Kalous, že jeho svěřencům stačí uhrát i nerozhodný výsledek a případná prohra o jeden gól po šedesáti minutách by duel poslala do prodloužení.

„Ale my jednoznačně chceme hrát na vítězství," odmítá se Kalous zabývat postupovou matematikou.

„Věřím, že jsme na Švédy dobře připraveni. Už v prvním zápase náš systém hry fungoval. Hráče jsme upozorňovali na to, že soupeř nebude na svém agresivním a nátlakovém hokeji do odvety určitě nic měnit. Musíme být silní na kotouči, mít rychlé posuny puku a přecházet v situacích jeden na jednoho," vypočítává.

Finále by Sparta hrála na ledě soupeře

Nehledě na výsledek úterní odvety došla Sparta v historii Ligy mistrů nejdál ze všech českých týmů. Uspokojit se tím ale nehodlá. „Naopak cítíme velkou šanci jít dál. Ale vůbec nic není rozhodnuté, jeden gól, který máme k dobru, prakticky nehraje roli," soudí útočník Tomáš Netík.

„Bude to velká hokejová bitva a přál bych si, aby ani semifinále pro nás nebylo konečnou stanicí," věří Kalous.

Pakliže by se Spartě postup podařil, narazí na lepšího z dvojice Frölunda - Fribourg (Švédové doma první zápas vyhráli 5:1). Už nyní ale mají Pražané jistotu, že by ve finále hraném 7. února nastoupili na ledě soupeře, neboť Frölunda i Fribourg získaly v probíhající sezóně více bodů než Kalousova parta, což je jediné kritérium při rozhodování o výhodě domácího prostředí pro poslední zápas Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: