Hlavní obsah

Birner zažije ve Švýcarsku záchranářské práce. Play out pro nás bude jako zápas o titul, tvrdí

Martin KézrPrávo

Po extraligovém titulu s Libercem se vydal v létě nadšeně do světa, jenže hokejová euforie je pryč. Už v listopadu Michal Birner předčasně ukončil angažmá v Čeljabinsku a teď třicetiletého útočníka čeká tuhý boj o záchranu se švýcarským Fribourgem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Fribourgu Michal Birner během tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Jak se vyrovnáváte s tím, že Fribourg od vašeho příchodu neunikl ze dna tabulky?

Když zažijete opakovaně sérii pěti šesti zápasů bez vítězství, tak to je na psychiku každého hokejisty těžké. Zvlášť pro mě, kdo předchozí sezóny odehrál v klubech, které byly nahoře a výhry sbíraly celkem snadno. Ve Fribourgu je to teď všechno úplně jinak. Za tu dobu, co tam jsem, se povedlo odehrát možná tři utkání fakt dobře. Většinou dokážeme předvádět padesát minut neskutečný hokej, pak ale najednou zkolabujeme a prohrajeme.

Čím to?

Mužstvo má rozhodně potenciál, aby nebylo poslední. Ani s nedostatkem fyzické kondice nemají naše problémy nic společného, ale je to těžké, když se opakují furt stejné chyby. Kanadský kouč Huras se přitom podle mého názoru snaží dělat, co může, aby tým zvednul, ale jsme pořád tam, kde jsme.

Teď jako konzultant v klubu pomáhá i bývalý trenér ruské reprezentace Vjačeslav Bykov. Už se to nějak projevilo?

Přišel s nějakými nápady a poslední zápasy už to bylo vidět. Fakt ví, o čem mluví. Takový cit pro hokej jen tak někdo nemá. Zápasy sleduje seshora a hlavně se teď stará o zlepšení efektivity našich přesilovek.

Hrajete v elitní formaci s Romanem Červenkou a švýcarským reprezentantem Julianem Sprungerem a docela pravidelně bodujete. Ani to nestačí, aby se mužstvo zvedlo?

Mám nějaký svůj styl hokeje a dělám všechno pro to, abych vyhověl dvěma skvělým spoluhráčům, kteří si drží průměr bod na zápas. Jsme tam s Červusem jako cizinci od toho, abychom tým táhli, a bylo by asi potřeba, aby naše výkony byly ještě lepší. I když se snažíme, co můžeme, a jsme jediná stabilní lajna sestavy, tak bohužel to zatím nikam nevede.

Už na vás doléhá strašák baráže?

Furt jsme se bavili, jak ještě zabereme a vyhneme se play out, ale teď už je na čase si přiznat realitu, že nás nemine. Pro nás bude ta první série jako zápas o titul. Musíme se naladit na to, abychom ji zvládli a alespoň do baráže nešli.

Když se k současnému utrpení Fribourgu připočte i váš předčasný odchod z KHL, neříkáte si, jestli jste to měl všechno vůbec zapotřebí?

Nevnímám letošní sezónu jako nějak zapeklitou. Začala fantasticky tím, že jsem se dostal na Světový pohár, a to, co se potom stalo v Čeljabinsku, nepotkalo jenom mě. Prostě někomu ten ruský hokej nesedne a já nebyl ve správný čas na správném místě. Kdybych ale do KHL nešel, tak bych si to třeba vyčítal do konce kariéry. Ničeho nelituju a určitě bych žádný krok neudělal jinak.

Užíváte si tedy alespoň život ve Švýcarsku?

V té osobní rovině si pobyt ve Švýcarsku snažím užít maximálně. Ta země je prostě něco neskutečného a každý, kdo tam někdy z Česka hrál, mluvil stejně. Jsem ale moc rád i za hokejovou zkušenost, protože není vůbec jednoduché se tam do ligy dostat. Má omezený počet cizinců, přitom ji chce hrát plno Kanaďanů a teď je trend tam brát i výborné Švédy.

Takže byste stál ve Švýcarsku i o příští angažmá?

Zatím jsme se o ničem do budoucna nebavili, ve Fribourgu jsou teď úplně jiné starosti. Ale samozřejmě kdyby ta šance byla reálná, tak by se mi ze Švýcarska odcházet nechtělo.

Reklama

Související témata: