Hlavní obsah

Money, Money, Money... V Praze se ukáže boxer, který zpeněžil své výkony jako nikdo jiný

Marek BurkertSport.czPrávo

Když v září 2015 ukončil Floyd Mayweather kariéru, časopis Forbes odhadl, že si během ní vydělal takřka 700 miliónů dolarů. Nyní už čtyřicetiletý Američan ale také zároveň rozvířil debatu, zda si stejně výjimečné postavení ve sportovní historii zasluhují i jeho výkony.

Foto: Sport.cz

Boxerský mistr světa Floyd Mayweather (vlevo) v době své největší slávy

Článek

11. března se Mayweather ukáže na galavečeru v Praze a jistě převede alespoň malou ukázku svého opulentního životního stylu, který mu zajistila skvělá bilance v profiringu: 49 zápasů, 49 výher.

„Nikdy jsem si nedokázal představit, že by střední váha mohla vydělávat víc než těžká váha," řekl legendární Evander Holyfield. ‚Ale Floyd vyšrouboval svou cenu do nepředstavitelných výšin..."

Nové Bugatti do 12 hodin

Jen za rok 2015 vydělal Mayweather podle časopisu Forbes přes 300 miliónů dolarů. Dobře ale také ví, za co je utratit. Jeho flotila luxusních aut čítá spoustu opravdu mimořádných kousků. Všechny modely, které má ve svém sídle v Miami, jsou bílé barvy, v domě v Las Vegas (pět ložnic, sedm koupelen) stojí v jeho garáži pro změnu striktně černé vozy. Mercedes, Lamborghini, Ferrari...

„Uprostřed noci mě dokáže probudit s tím, že za 12 hodin potřebuje mít doma nové Bugatti. Pak si ale vážně připadám jako ve filmu Rychle a zběsile," popisoval své zkušenosti dealer luxusních vozů z LA Obe Okeke, který prodal Mayweatherovi čtyři desítky aut. Některá z nich slavný boxer ovšem stejně nikdy neřídil.

Ale má i další libůstky. Za spodní prádlo utratí ročně 6500 dolarů, jeden kus totiž nikdy neoblékne dvakrát. Stejné je to i s páry bot, které pak milostivě nechává hotelovému personálu. To, co jiní vysolí za auto, byl Mayweather v klidu připraven zaplatit za speciální zápasové chrániče zubů. V těch jeho jsou totiž diamanty i kousky zlata, takže se jejich cena pohybuje kolem 25 tisíc dolarů.

Prošel si peklem

Je celkem jasné, že podobnými extravagancemi si kompenzuje zážitky z dětství. Pocházel sice z boxerské rodiny, jeho otec se ale stal drogovým dealerem. „Když mi bylo osm a bydleli jsme v New Jersey, tak nás spalo v ložnici sedm a neměli jsme elektřinu. Když lidi vidí, co všechno dnes mám, vůbec netuší, že jsem jako kluk neměl vůbec nic a jakým peklem jsem si musel projít," řekl Mayweather.

Svému otci ale může být vděčný aspoň za to, že ho vzal do tělocvičny a navlékl rukavice. „Nikdy se mnou nebyl v parku, v kině, nekupoval mi zmrzlinu," popisoval junior těžké časy, které vrcholily, když se o něj otec přestal starat úplně a poslal ho bydlet k babičce.

Talent se ale prosadil. V devatenácti získal bronz na olympiádě v Atlantě a pak už Mayweather usoudil, že nastal ten správný čas, aby vydělal pořádný balík. Před deseti lety si jeho souboj s Arturem Gattim předplatilo na placené televizi 365 tisíc zákazníků, v květnu 2015 už vysolilo peníze za přenos duelu s Pacquiaem 4,4 milióny diváků. Money, Money, Money... Trefnější přezdívku mít Mayweather ani nemůže.

Nikdy neprohrál

Sám ale hlavně toužil, aby se jeho jméno skloňovalo i vedle nejslavnějších borců boxerské historie. „Nikdy neprohrál, přesto mu spousta lidí nepřiznává takový kredit, jaký by si zasloužil. Rozhodně umí boxovat," řekl Holyfield a vyzdvihl Mayweatherův pohyb a precizní defenzivu. „Problém je v tom, že spoustu věcí dělal po svém. Dobrých, ale i zlých."

V poslední dekádě byl Mayweather sedmkrát obviněn z napadení pěti různých žen. Incident z roku 2010 mu dokonce vynesl tříměsíční pobyt za mřížemi.

„Jsem prostě jen člověk. Dělám chyby. I když se snažím být perfekcionalistou, tak vím, že nikdo není dokonalý," řekl kontroverzní boxer. „Říkají o mně, že jsem nafoukaný, arogantní, prý mě nikdo nemá rád, k tomu neumím číst, ani psát. A lidi to mu věří, protože jsou blbí," konstatoval Mayweather

Co řekli o Mayweatherovi čeští boxeři:
Lukáš Konečný, bývalý profesionální mistr světa ve welterové váze
„Není mi úplně sympatické, když se tak okázale chlubí bohatstvím, ale asi na to má právo. Když něco podobného vykládá pitomeček, co ničeho nedosáhl, tak je to blbý, ale já věřím, že to dělá trochu s nadhledem. Mayweather k těm nejlepším v historii opravdu patří. Nikdy neprohrál, výhry sbíral zaslouženě a účel svědčí prostředky. Jeho styl se někomu nemusel líbit, ale byl úspěšný"
Rudolf Kraj, stříbrný medailista z OH v Sydney 2000
„Mayweather byl určitě nejlepší byznysmen mezi boxery. Když je ale někdo tak bohatý díky boxu, tak to nemůže být žádný nýmand. Nadřel se, takže troška té pýchy k tomu prostě patří."

.

Reklama

Související témata: