Hlavní obsah

Hokejistky USA se tři dny před MS dohodly se svazem na penězích

Washington

Americké hokejistky se tři dny před začátkem mistrovství světa dohodly s národním svazem na finančních podmínkách působení v reprezentaci. Vedení federace tak odvrátilo hrozící bojkot šampionátu v Michiganu, do kterého domácí obhájkyně zlatých medailí vstoupí pátečním zápasem s Kanadou.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Hokejistky USA hrozily bojkotem mistrovství světa kvůli financím, už se ale dohodly se svazem.

Článek

Hokejistky nesouhlasily s tím, že měly se svazem smlouvy jen během olympijských sezón. V nich byly placeny půl roku měsíční mzdou 1100 dolarů (27 tisíc korun). Hráčky požadovaly čtyřleté kontrakty, jež by pokryly náklady i ve zbývajícím období, na které jim dosud přispíval jen národní olympijský výbor. Svaz argumentoval, že jeho úlohou je hráčky podpořit v přípravě na soutěže, ne je zaměstnat.

Podmínky úterní dohody, o kterou reprezentantky usilovaly více než rok, federace USA Hockey nezveřejnila. Podle médií si mohou hráčky v neolympijském roce nově vydělat přes 70 000 dolarů (1,75 miliónu korun), za zlato z Pchjongčchangu by získaly dalších 57 500 dolarů (1,4 miliónu korun).

"Bojovaly jsme za to, co jsme považovaly za správné, a nakonec jsme se se zástupci USA Hockey domluvili. Pro náš sport to je velké vítězství, věříme, že to ženský hokej hodně posune," řekla kapitánka amerického týmu Meghan Dugganová.

Hráčky odmítly před MS nastoupit do přípravy a funkcionáři se marně snažili poskládat náhradní družstvo. Podporu hokejistkám vyjádřili hráči z elitních zámořských soutěží NHL, NBA, NFL a MLB. V pondělí se pak do sporu vložili i senátoři a upozornili na to, že na mužskou reprezentaci americký svaz ročně vynaloží 3,5 miliónu dolarů (87 miliónů korun).

Reklama

Související témata: