Hlavní obsah

USA - Kanada 3:2 PPHokejistky USA zdolaly Kanadu a získaly počtvrté v řadě titul

Hokejistky Spojených států amerických získaly počtvrté za sebou a celkově poosmé v historii titul na mistrovství světa. Ve finále v Plymouthu zdolaly Kanadu 3:2 v prodloužení a poprvé slavily triumf na domácí půdě. V čase 70:17 rozhodla Hilary Knightová. Na bronz dosáhly Finky, které vyhrály v duelu o 3. místo nad Německem jednoznačně 8:0.

Článek

Vstup do utkání vyšel lépe úřadujícím olympijským vítězkám Kanaďankám. Po 61 vteřinách otevřely skóre po přečíslení, v kterém proměnila přihrávku Jennifer Wakefieldové Meghan Agostaová. V páté minutě vyrovnala střelou od modré čáry Kacey Bellamyová.

Na další trefu se čekalo až do úvodu závěrečné třetiny a po 42 vteřinách se prosadila opět Bellamyová, která před brankoviště zužitkovala krásnou zadovku Knightové. V 50. minutě ale vyrovnala při vyloučení Brianny Deckerové Brianne Jennerová. Rozuzlení přineslo v nastavení přečíslení Američanek tří proti dvěma a přesná rána Knightové z levého kruhu.

Autorka vítězné branky těžila po brejku se spolupráce s Kendall Coyneovou. "Říkala jsem si, že musím zblokovat střelu, a věděla jsem, že to musím dát Kendall, protože je rychlá jako čert. Vytvořila mi hodně prostoru, tak jsem vystřelila," popsala Knightová rozhodující kombinaci.

Hráčky USA se na čtvrtý pokus poprvé radovaly na domácím šampionátu. Kanaďanky, které vyhrály zbývajících deset MS, je porazily ve finále v letech 1994 v Lake Placid, 2001 v Minneapolis i 2012 v Burlingtonu. To byl také zatím poslední úspěch Kanady, která dokázala od té doby pokořit Američanky jen na olympijských hrách v roce 2014 v Soči.

Americké hokejistky před šampionátem hrozily bojkotem turnaje kvůli finančním podmínkách v reprezentaci. Tři dny před startem turnaje se ale s národním svazem dohodly a šampionát suverénně ovládly. Kanadu porazily i v základní skupině (2:0).

"Nechtěly jsme zažít stejný pocit, jako když jsme s nimi prohrály naposledy ve Vermontu (v Burlingtonu). Měly jsme v posledních týdnech neuvěřitelnou podporu a chtěly jsme pro fanoušky vyhrát," řekla obránkyně Kacey Bellamyová, která přispěla k výhře dvěma brankami.

Kanaďanky stejně jako loni doma v Kamloops ztratily finálový souboj až v prodloužení. "Myslím, že jsme hrály opravdu dobře. Měly jsme více nebezpečných střel. Je to teď těžké, ale musíme se z toho oklepat," prohlásila útočnice Meghan Agostaová.

V duelu o 3. místo vedly favorizované Finky po první třetině už 3:0 a na 18. šampionátu dosáhly už na dvanáctý bronz. Pro Němky znamená i konečná čtvrtá pozice nejlepší umístění v historii.

MS hokejistek v Plymouthu (USA):
Finále:
USA - Kanada 3:2 v prodl. (1:1, 0:0, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Bellamyová (Coyneová, Deckerová), 41. Bellamyová (Knightová, Deckerová), 71. Knightová (Coyneová) - 2. Agostaová (Wakefieldová), 50. Jennerová. Rozhodčí: Eskolaová (Švýc.), Granová (Švéd.) - Pagonová (Slovin.), Tauriainenová (Fin.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 3917.
O 3. místo:
Finsko - Německo 8:0 (3:0, 5:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Nieminenová (Välimäkiová, Hiirikoskiová), 17. Savolainenová (Hoviová, Tuominenová), 18. Hoviová (Välimäkiová), 22. Hiirikoskiová (Väliläová, Karvinenová), 30. Tulusová (Hiirikoskiová, Niskanenová), 32. Valkamaová (Tulusová, Lindstedtová), 36. Nieminenová (Kilponenová), 40. Jalosuová (Tapaniová). Rozhodčí: Arianová-Lortieová (Kan.), Szkola - LeClercová (obě USA), Toddová (Kan.). Vyloučení: 3:4, navíc Eisenschmidová (Něm.) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 836.
Konečné pořadí: 1. USA, 2. Kanada, 3. Finsko, 4. Německo, 5. Rusko, 6. Švédsko, 7. Švýcarsko, 8. ČR.
All Star tým podle akreditovaných novinářů:
Noora Rätyová - Jenni Hiirikoskiová (obě Finsko), Monique Lamoureuxová (USA) - Marie-Philip Poulinová (Kanada), Brianna Deckerová, Kendall Coyneová (obě USA).
Nejužitečnější hráčka: Brianna Deckerová (USA).
Nejlepší hráčky podle direktoriátu turnaje:
Brankářka: Noora Rätyová,
obránkyně: Jenni Hiirikoskiová (obě Finsko),
útočnice: Brianna Deckerová (USA).
Kanadské bodování:
1. Coyneová 5 zápasů/12 bodů (5 branek + 7 asistencí), 2. Deckerová 5/12 (3+9), 3. Knightová (všechny USA) 5/9 (4+5), 4. Stalderová (Švýc.) 6/9 (4+5), 5. Tapaniová (Fin.) 6/9 (3+6), ...7. Lédlová (ČR) 6/6 (3+3), 11. Vanišová 6/5 (5+0).

Reklama

Související témata: