Hlavní obsah

Z olympiády bez účasti NHL vytěží nejvíc Rusko, píší v zámoří

Hokejoví fanoušci nejspíš zažijí příští rok během zimní olympiády v korejském Pchjongčchangu zcela jiný turnaj, než na jaký byli v posledních dvaceti letech zvyklí. Bossové z NHL ohlásili, že svoji ligu během her tentokrát přerušovat nebudou, a tak se předpokládá, že týmy budou tvořit z velké většiny hráči mimo nejlepší soutěž světa. Síla jednotlivých reprezentací je tak momentálně velkou neznámou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dočkají se ruští hokejisté po čtvrtstoletí olympijského zlata?

Článek

Podle prestižního americké listu New York Times bude z nastalé situace nejvíc těžit Rusko. Bude žhavým kandidátem na zlato a navíc si jejich KHL může polepšit i po byznysové stránce.

Rusové už čekají v hokeji na zlato dlouhých 25 let, naposledy triumfovali v roce 1992 v Albertville, tehdy ještě pod hlavičkou společného týmu postsovětských republik. Od té doby byli titulu nejblíž v Naganu, kde ve finále podlehli České republice. Naposledy na domácích hrách v Soči propadli, když ve čtvrtfinále nestačili na Finsko.

Největší favorit?

„Současná situace po rozhodnutí NHL dostává Rusko do velmi silné pozice. Jejich soutěž KHL je považována za druhou nejlepší, hrají v ní navíc bývalé hvězdy NHL jako Pavel Dacjuk, Ilja Kovalčuk nebo Sláva Vojnov. Když se přidá pár hráčů z NHL, kterým povolí na OH odjet, jako třeba Alex Ovečkin, Jevgenij Kuzněcov nebo Jevgenij Malkin, budou největším favoritem na zlato," píše New York Times.

List také upozorňuje na hvězdy KHL jako Vadim Šipačov či Jevgenij Dadonov, v souvislosti s nimiž se mluví o příchodu do NHL. Je otázkou, zda rozhodnutí o přesunu do zámoří nepřehodnotí pod vidinou startu na olympiádě a možnému zlatému úspěchu na hrách po čtvrtstoletí čekání.

Předseda výkonného výboru ruského svazu Arkadij Rotenberg navíc minulý týden prohlásil, že svaz udělá vše pro to, aby letos zamezil odchodům ruských hokejistů do NHL a naopak všechny ruské volné hráče ze zámoří získal pro kluby KHL.

Pomůže olympiáda i KHL?

New York Times připomíná, že reprezentace a profesionální hokej vůbec je v Rusku velmi úzce propojen s politikou, státním byznysem a regionální mocí. Jako ukázkový případ uvádí právě Rotenberga.

Sám je miliardářem a blízkým přítelem prezidenta Putina a jeho ohromné příjmy pocházejí z obchodů se státem. Jeho synovec Roman Rotenberg je viceprezidentem SKA Petrohrad, jenž ulovil pro svůj tým zmíněné hvězdy Dacjuka, Kovalčuka či Vojnova díky penězům ze státní plynárenské společnosti Gazprom.

KHL, štědře financovaná právě ze státních firem, může nyní díky bojkotu olympiády ze strany NHL být pro některé hráče lákavější destinací. „Myslím, že všichni fanoušci v Rusku by byli šťastní, kdyby se hráči, ruští hráči, vrátili do KHL a reprezentovali na olympiádě," nechal se slyšet bývalý kouč sborné a jeden z pamětníků posledního olympijského zlata Vjačeslav Bykov.

Zatímco NHL pro olympiádu vyklidí pole, může podle zámořských novinářů KHL využít hry k expanzi na hodně lukrativní asijský trh, kam se pochopitelně chce tlačit i NHL. V Kontinentální lize už figuruje jeden čínský tým. Na druhou stranu expanzivní snahy KHL mimo bývalý Sovětský svaz zatím nejsou příliš úspěšné.

Reklama

Související témata: