Hlavní obsah

Čechům v AHL vládnul Frk z Grand Rapids

New York

točník Martin Frk z Grand Rapids byl nejproduktivnějším českým hokejistou základní části nižší zámořské AHL. Třiadvacetiletý odchovanec Karlových Varů si připsal na farmě Detroitu v 65 zápasech 50 bodů za 27 branek a 23 asistencí. Celkově skončil Frk v pořadí AHL na 41. pozici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Zbyněk Michálek strávil většinu roku také v AHL

Článek

Na 57. místě je forvard Matěj Stránský z Texasu, jenž zaznamenal v 76 utkáních 47 bodů (27+20). Mezi kanonýry se Frk se Stránským zařadili na sedmé místo, za vítězným Wadem Meganem z celku Chicago Wolves zaostali o šest branek.

V AHL nastoupilo v ročníku 30 Čechů a 13 z nich se zároveň představilo v této sezoně v NHL. Frk debutoval v NHL nikoliv v dresu Detroitu, ale v barvách Caroliny. Ta jej získala 9. října, když ho Red Wings zařadili na listinu volných hráčů. Za Hurricanes sehrál Frk dva zápasy a 1. listopadu se opět přes tzv. waiver list vrátil do Detroitu, který jej poslal opět do Grand Rapids.

Do slavné soutěže se premiérově dostali také útočníci Ondřej Kaše v Anaheimu, Jakub Vrána ve Washingtonu a brankáři Marek Langhamer v Arizoně a David Rittich v Calgary. Další šanci v prvních týmech dostali forvardi Tomáš Nosek v Detroitu, Dominik Simon v Pittsburghu a brankář Marek Mazanec v Nashvillu.

Do AHL putovali i zkušení hráči. Obránce Zbyněk Michálek po sezoně strávené v Tucson dostal opět příležitost v Arizoně až na konci ročníku. Jeho bratr, útočník Milan Michálek, začal ročník v dresu Toronta Maple Leafs, ale pak byl poslán do záložního týmu Toronto Marlies.

Z Caroliny putoval do Charlotte útočník Andrej Nestrašil, část sezony strávil ve Springfieldu obránce Jakub Kindl z Floridy. Na farmě v Manitobě chytal gólman Ondřej Pavelec a do Winnipegu se vrátil až v polovině ledna.

Sezona po skončení základní části AHL pokračuje v bojích o Calderův pohár pro obránce Vojtěch Mozíka s útočníky Janem Mandátem a Petrem Strakou z Albany, Frka s Noskem a bekem Filipem Hronkem z Grand Rapids, Vránu s brankářem Vítkem Vanečkem z Hershey, Ritticha s forvardem Danielem Přibylem ze Stocktonu i zadáky Dominika Mašína s Liborem Hájkem ze Syracuse.

Dále také pro Simona z Wilkes-Barre/Scranton, Kašeho ze San Diega, Nestrašila ze Charlotte, další útočníky Adama Musila z týmu Chicago Wolves, brankáře Mazance z Milwaukee a Daniela Vladaře z Providence. V play off je i Toronto Marlies, za které ale Milan Michálek nastoupil naposledy 20. ledna.

Reklama