Hlavní obsah

USA - Finsko 4:2Američané získali titul na šampionátu osmnáctek

Poprad/Spišská Nová Ves
Aktualizováno

Hokejisté Spojených států amerických porazili ve finále mistrovství světa hráčů do 18 let v Popradu obhájce titulu Finy 4:2 a po roční pauze se vrátili na trůn. Zlato získali Američané podesáté v historii. V souboji o třetí místo zdolali Rusové Švédsko 3:0 a po šesti letech dosáhli na medaili.

Článek

Američané v repríze úspěšné předloňské bitvy o zlato v Zugu v úvodu přečkali oslabení a ve čtvrté minutě se dostali do vedení. Po Tkachukově ideální přihrávce otevřel skóre Norris.

Potom přišly chvíle Farabeeho, který na konci první třetiny nejdříve prostřelil po Tortorově přihrávce Luukkonena mezi betony a po 63 vteřinách druhého dějství po Cockerillově parádní zadovce zakončil úspěšně i výpad ve vlastním oslabení.

V 28. minutě sice snížil střelou od modré čáry Räsänen, ale za čtyři minuty vrátil Američanům tříbrankové vedení v přesilové hře Mismash. Finové zkorigovali výsledek až v 57. minutě při power play. Gólman St. Cyr se snažil zamířit do prázdné branky, ale trefil napadajícího Vaakanainena, který ani nevěděl, jak skóroval.

Rusové se v boji o bronz dostali do vedení v 17. minutě, kdy při Sylvegardově vyloučení využil přesilovou hru obránce Galenjuk. V 25. minutě zvýšil náskok Samorukov. Švédové mohli odpovědět za 56 sekund, ale po Šaškovově faulu neproměnil Elvenes trestné střílení.

Výhru Ruska zpečetil 15 vteřin před koncem při power play do prázdné branky Maximov. Rusové předtím naposledy získali bronz v roce 2011 v Německu. Švédové se po loňském stříbru z Grand Forks na stupně vítězů nedostali.

Z elitní kategorie sestoupilo Lotyšsko, které podlehlo v rozhodujícím třetím zápase série o udržení ve Spišské Nové Vsi Bělorusku 1:3. Příští rok jej na turnaji v Čeljabinsku a Magnitogorsku nahradí Francie.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let na Slovensku:
Finále (Poprad):
USA - Finsko 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Norris (B. Tkachuk), 17. Farabee (Tortora), 22. Farabee (Cockerill, St. Cyr), 32. Mismash (Hughes, Norris) - 28. E. Räsänen (Kotkaniemi, Koskenkorva), 57. Vaakanainen. Rozhodčí: Garon (Kan.), Piragič (Chorv.) - Harrington (Kan.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 7:4, navíc Wahlstrom (USA) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3904.
USA: St. Cyr - Hughes, Kemp, Knoepke, Gildon, Miller, Farrance, Inamoto - B. Tkachuk, Norris, Pastujov - Mismash, Garratt, Wahlstrom - Poehling, Farabee, Slaggert - Reedy, Tortora, Dhooghe - Cockerill. Trenér: John Wrovlewski.
Finsko: Luukkonen - Vaakanainen, Heiskanen, E. Räsänen, E. Teräväinen, Utunen, Anttalainen, Latvala, Isiguzo - Nyman, Ikonen, Vesalainen - Ylönen, Virtanen, Talvitie - Kotkaniemi, Koskenkorva, Kupari - Maansaari, Aalto, Engberg. Trenér: Juuso Nieminen.
O 3. místo (Poprad):
Rusko - Švédsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Galenjuk (Svěčnikov, Čechovič), 25. Samorukov, 60. Maximov. Rozhodčí: Hejduk (ČR), Thomson - Hancock (oba USA), Hagerström (Švéd.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 2923.
Rusko: Ustimenko - Dědov, Samorukov, Galenjuk, Rubinčik, Kalabuškin, Pereljajev, Baranov - Lipanov, Svěčnikov, Čechovič - Toropčenko, Muranov, Koltygin - Slepec, Maximov, Klisunov - Alexejev, Marušev, Šaškov - Bicadze. Trenér: Sergej Golubovič.
Švédsko: Ahman - Westerlund, Walfridsson, Brännström, Liljegren, Boqvist, Ginning, Själin - Bäck, Hugg, Zetterlund - Bemström, Lundeström, Olofsson - Johansson, Peterson, Sylvegard - Fjellström, Miketinac, Gustafsson - Elvenes. Trenér: Torgny Bendelin.
O udržení - 3. zápas (Spišská Nová Ves):
Bělorusko - Lotyšsko 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Branky: 7. Drozdov, 20. Derjabin, 44. Pavlenko - 51. Jašunovs. Konečný stav série 2:1. Lotyšsko sestoupilo do skupiny A divize I.
Konečné pořadí:
1. USA
2. Finsko
3. Rusko
4. Švédsko
5. Kanada
6. Slovensko
7. ČR
8. Švýcarsko
9. Bělorusko
10. Lotyšsko - sestup
Individuální ocenění:
Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Brankář:
Maxim Žukov (Rusko),
obránce:
Miro Heiskanen,
útočník:
Kristian Vesalainen (oba Finsko).
All Star tým podle hlasování akreditovaných novinářů:
Dylan St. Cyr (USA) - Miro Heiskanen (Finsko), Maxwell Gildon (USA) - Kristian Vesalainen (Finsko), Sean Dhooghe (USA), Ivan Čechovič (Rusko).
Nejužitečnější hráč:
Kristian Vesalainen (Finsko).

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko