Hlavní obsah

Gólman s bizarním stylem pomohl Korejcům na hokejové MS

Kyjev

Hokejisté Jižní Koreje dosáhli minulý týden jedinečného úspěchu, když poprvé v historii postoupili na elitní mistrovství světa, kterého se zúčastní příští rok v Dánsku. Důležitou postavou asijského mužstva na kvalifikačním turnaji v Kyjevě byl třicetiletý brankář Matt Dalton, který zaujal nejen povedenými zákroky, ale také velmi neobvyklou prací s brankářskou holí.

Foto: Sport.cz

Hokejisté Jižní Koreje se příští rok představí na elitním mistrovství světa.

Článek

Dalton čelí střelám soupeře s vyrážečkou na pravé ruce, což je častější varianta. Obvykle však gólmani mají hokejku zahnutou tak, aby její forhendová strana byla namířena do hry.

Rodilý Kanaďan, který reprezentuje Jižní Koreu třetím rokem, má však hůl zahnutou na opačnou stranu. Když pak chce rozehrát, přehodí si ji napravo, takže místo aby vyrážečkou ovládal horní konec hole, používá pro tuto činnost lapačku.

„Sám jsem v profesionálním hokeji nezažil, že by tohle nějaký brankář dělal, ale viděl jsem to u malých dětí," přiznává pro web Hockey in Asia svěřenec Patrika Martince z korejského klubu Anyang Halla. Právě malé děti se za normálních okolností naučí držet hůl na stejnou stranu při rozehrávce i při chytání, pokud to pro ně není přirozenější variantou.

Dalton se to však nenaučil, přestože vyrostl v Kanadě. I přes tuto zvláštnost přitom prožívá vcelku úspěšnou kariéru. Coby brankář Bostonu Bruins sice do NHL nakoukl jen z lavičky, má však za sebou zkušenosti s KHL, kde strávil jednu sezónu v Čechově a dvě v Nižněkamsku.

„V Rusku jsem strávil tři roky, v Koreji si oproti tomu připadám jako v nebi," pochvaluje si v rozhovoru pro kanadský list The Globe and Mail, že nakonec před třemi roky přestoupil do týmu z předměstí Soulu.

Jeho charakteristická krkolomná rozehrávka se mu možná také vymstila v klíčovém duelu o postup na mistrovství, v němž Korejci nakonec uspěli až v samostatných nájezdech. Po šedesáti minutách byl stav 1:1, když Dalton inkasoval právě po neúspěšné snaze rozehrát zpoza brány. Možná, že kdyby neztrácel čas přehazováním hole na druhou stranu, mohl by se během své kariéry některých chyb v rozehrávce vyvarovat.

Na turnaji Divize 1. A, tedy v druhé nejvyšší kategorii hokejových mistrovství světa, byl přitom své nové vlasti oporou. Jeho úspěšnost zákroků se po posledním duelu zastavila na 92,48 %.

Reklama

Související témata: