Hlavní obsah

Ruský start na ZOH má zastánce! Česko, Švédsko, Finsko, Švýcarsko i Kanada... Ale Spojené státy se nepřidaly

Praha
Aktualizováno

Český svaz ledního hokeje a zástupci dalších hokejových velmocí - Švédska, Finska, zřejmě Švýcarska i Kanady - poslali dopis na federaci IIHF, v němž se staví za účast ruských hokejistů na ZOH 2018 v Koreji. Mezinárodní olympijský výbor má o startu ruských sportovců, kterým hrozí vyloučení za dopingové skandály, rozhodnout 5. prosince.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alexandr Ovečkin v dresu ruské sborné.

Článek

"Mohu potvrdit, že jsme před pár hodinami poslali dopis všem dalším účastnickým zemím olympijského turnaje, dopis dostal tak René Fasel. Přihlásili jsme se ke stanovisku IIHF, které formuluje, že Mezinárodní hokejová federace je pro důrazný boj proti dopingu, ale chce trestat prokázané případy a odmítá princip kolektivní viny," řekl Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Podle ruských médií se k iniciativě nepřidaly Spojené státy.

Turnaj je po delší době prvním na ZOH, při kterém nebudou startovat hráči z NHL. Z ruské strany v minulých dnech zazněla hrozba, že v případě hromadného vyřazení Rusů, nebudou uvolněni ani zástupci dalších zemí z KHL, která by při vrcholné události ani nebyla přerušena.

Olympiáda bez ruských hráčů? "Pokud by byl takový postup přesto uplatněn při olympijském turnaji, tak by kvalita a prestiž turnaje nesmírně utrpěla. My chceme bojovat o medaile se všemi, tedy i s hokejisty Ruska," pověděl Zikmund s tím, že odmítá komentovat variantu, kdy by došlo opravdu k vyloučení. "To jsou spekulace, ale určitě bychom postupovali stejně jako další velké federace v Evropě, například Švédové a Finové," dodal.

Měli by podle vás ruští hokejisté hrát na ZOH 2018?
Ano.
89,3 %
Ne.
10,7 %
Celkem hlasovalo 37667 čtenářů.

Reklama

Související témata: