Hlavní obsah

Třinec i Liberec jsou v semifinále Ligy mistrů! Kometa končí

roj, škvSport.cz
Aktualizováno

O finále Ligy mistrů si zahrají dva české celky. Hokejisté Třince i podruhé porazili švédský celek Brynäs, tentokrát v odvetě v Gävle 5:3. V semifinále nedojde na český souboj, protože Kometa doma kvůli nezvládnutému úvodu odvety prohrála s Jyväskylä 3:5 a Oceláři se tak utkají s finským celkem. Drama v Curychu vyznělo šťastně pro Liberec, který dokázal otočit stejně jako v osmifinále jednobrankové manko z prvního duelu a po samostatných nájezdech zvítězil 2:0. Severočeši nyní vyzvou švédské Växjö.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Odvetné utkání čtvrtfinále play off hokejové Ligy mistrů: Zleva Michel Miklík z finského týmu Jyväskylä a Hynek Zohorna z Brna.

Článek
Fotogalerie

Třinečtí si vezli do Švédska dvougólový náskok po domácí výhře 3:1 a i bez reprezentantů Milana Doudery a Martina Růžičky si vedli v Gävle skvěle. Oceláři byli od začátku aktivnější a po trefách Tomáše Marcinka a Jakuba Petružálka získali uklidňující dvougólové vedení. Následně dokázali třikrát odpovědět na kontaktní gól domácích, jimž tak nedali během celého zápasu naději pomýšlet na postup. Ten Oceláři drželi pevně ve svých rukou až do konce.

I v notně kombinované sestavě dokázala Kometa minulý týden přivézt z Finska slibný výsledek 3:3. V Brně, kde se musela obejít bez reprezentantů Martina Erata a Ondřeje Němce či marodů Tomáše Malce, Jana Hrušky, Marcela Haščáka, Lukáše Nahodila a Radima Zohorny, ale podobný kousek nezopakovala.

Kvůli zpožděnému příletu Finů se začátek utkání odložil o půl hodiny, ale překvapivě mnohem koncentrovaněji naskočili do utkání hráči Jyväskylä, kteří po čtvrthodině vedli už 3:0. Domácí vrátil do hry až těsně před druhou sirénou z přesilovky dvacetiletý Luboš Horký.

Ve třetí třetině Kometa zvyšovala tlak a díky Martinu Nečasovi a Tomáši Svobodovi se dostala Finům na dostřel. Závěrečný risk bez gólmana však nevyšel a gól Nolana Yonkmana do prázdné brány definitivně poslal do semifinále Jyväskylä.

Liberec i bez hlavního kouče Filipa Pešána, který odletěl s reprezentační dvacítkou na juniorský světový šampionát do Buffala, doháněl v Curychu jednobrankové manko. To se mu povedlo smazat zkraje třetí třetiny. Schlegela v bráně překonal důrazný Krenželok. V základní hrací době už žádný další gól nepadl, a šlo se do desetiminutového prodloužení. V něm měli Liberečtí čtyřminutovou přesilovou hru, využít ji ale nedokázali.

O postupujícím do semifinále rozhodly samostatné nájezdy. Pevné nervy a přesné zakončení předvedli dva liberečtí hráči. Nejprve proměnil svůj pokus Bakoš, poté Kolmann. Naopak ani jeden ze čtyř švýcarských střelců na Januse nevyzrál.

Liberec se stal posledním semifinalistou a v bitvě o finále vyzve švédské Växjö.

Odvetné zápasy čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů:
Brno - Jyväskylä 3:5
Branky: 39. Horký, 50. Nečas, 54. Svoboda - 6. Immonen, 14. Puustinen, 15. Kolehmainen, 48. Nattinen, 60. Yonkman. První zápas: 3:3.
Brynäs - Třinec 3:5
Branky: 30. Bjurström, 40. Falth, 50. Mannberg - 13. Marcinko, 25. Petružálek, 33. Irgl, 41. Musil, 60. Mikulík. První zápas: 1:3.
Curych - Liberec 0:2 po sam. náj.
Branka: 42. Krenželok, rozh. náj. Bakoš, První zápas: 1:0.
Växjö Lakers - SC Bern 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky: 3. Calof, 24. Reddox, 42. E. Pettersson, 45. R. Rosén - 9. a 54. Arcobello. První zápas: 2:3.

Reklama