Hlavní obsah

V nominaci Kanady na OH je i vítěz Stanleyova poháru Kelly

Dvaadvacet hráčů z Evropy a tři z nižší AHL zařadil generální manažer Sean Burke se svými spolupracovníky do konečné nominace hokejistů Kanady na únorové olympijské hry v Pchjongčchangu. V týmu obhájců triumfu z Vancouveru 2010 a ze Soči 2014 je nejzkušenějším hráčem sedmatřicetiletý útočník Chris Kelly z Belleville z AHL, který má ve sbírce úspěchů také zisk Stanleyova poháru z roku 2011 s Bostonem.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Hokejisté Kanady triumfovali na MS hráčů do 20 let, se stejným cílem odjede kanadský výběr i na olympiádu do Pchjongčchangu

Článek

V NHL z týmu Kanady, která bude soupeřem české reprezentace v základní skupině A, nehráli pouze obránci Mat Robinson z CSKA Moskva a Chris Lee z Magnitogorsku z KHL, který loni získal stříbro na mistrovství světa a před touto sezónou neuspěl na zkoušce v Los Angeles.

Ostatní v NHL sehráli dohromady 5544 zápasů. Kelly za Ottawu a Boston odehrál celkem 833 utkání a zaznamenal 289 bodů za 123 branek a 166 asistencí. V 92 duelech play off přidal 12 gólů a 20 přihrávek. V NHL hrál za Ottawu ještě v minulé sezóně. V tomto ročníku má kontrakt v AHL s Belleville, kde sehrál deset utkání a nebodoval.

Ve výběru je i obránce Marc-André Gragnani z Dinama Minsk z Kontinentální ligy, který ve stejné soutěži hrál v ročníku 2013-14 za Lva Praha. Z KHL je v nominaci 13 zástupců, čtyři hráči nastupují ve Švýcarsku, po třech v AHL a ve Švédsku a po jednom v Německu a mezinárodní lize EBEL.

Přes 700 zápasů v NHL sehráli vedle Kellyho také útočníci René Bourque z Djurgaardenu a Derek Roy z Linköpingu, který má spolu s Leem také jako jediný medaili z velké mezinárodní akce. V letech 2008 a 2009 získal v dresu Kanady na světových šampionátech také stříbro.

Účast na světových šampionátech mají za sebou také Gragnani (2011), brankáři Justin Peters a Ben Scrivens (oba 2014) a útočníci Bourque a Mason Raymond z Bernu (oba 2010). Ostatní budou na turnaji takového formátu debutovat.

Kanada, kterou povede jako hlavní kouč Willie Desjardins, vstoupí do turnaje ve čtvrtek 15. února proti Švýcarsku. O dva dny později narazí na český tým a v neděli 18. února se utká s domácí Koreou. Devítinásobní olympijští vítězové se před turnajem budou připravovat v Lotyšsku a sehrají 4. února přípravný zápas v Rize s tamní reprezentací.

Nominace hokejistů Kanady na OH v Pchjongčchangu
brankáři
Justin Peters (Kolín nad Rýnem/Něm.)
Kevin Poulin (Medveščak Záhřeb/EBEL)
Ben Scrivens (Ufa/KHL),
obránci
Stefan Elliott (HV 71/Švéd.)
Chay Genoway (Togliatti/KHL)
Cody Goloubef (Stockton/AHL)
Marc-André Gragnani (Dinamo Minsk/KHL)
Chris Lee (Magnitogorsk/KHL)
Maxim Noreau (Bern/Švýc.)
Mat Robinson (CSKA Moskva/KHL)
Karl Stollery (Dinamo Riga/KHL)
útočníci
Gilbert Brulé (Kunlun/KHL)
Wojtek Wolski (Kunlun/KHL)
René Bourque (Djurgaarden)
Andrew Ebbett (Bern/Švýc.)
Quinton Howden (Dinamo Minsk/KHL)
Chris Kelly (Belleville/AHL)
Rob Klinkhammer (Kazaň/KHL)
Brandon Kozun (Jaroslavl/KHL)
Maxim Lapierre (Lugano/Švýc.)
Eric O'Dell (Soči/KHL)
Mason Raymond (Bern/Švýc.)
Derek Roy (Linköping/Švéd.)
Christian Thomas (Wilkes-Barre/Scranton/AHL)
Linden Vey (Astana/KHL)

Reklama

Související témata: