Hlavní obsah

Finové mají v nominaci na OH čtyři držitele bronzu ze Soči

Helsinky

Čtyři obhájce bronzu ze Soči zařadil trenér hokejistů Finska Lauri Marjamäki do pětadvacetičlenné nominace na olympijské hry v Pchjongčchangu. V kádru je stejný počet mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy. Vedle zkušených opor pocestují do Koreje také dva osmnáctiletí mladíci - obránce Miro Heiskanen z IFK Helsinky a útočník Eeli Tolvanen z Jokeritu Helsinky z KHL.

Foto: Mark Blinch, ČTK/AP

Radost finských hokejistů - ilustrační foto.

Článek

Už na čtvrtou olympijskou medaili v kariéře bude útočit šestatřicetiletý obránce Lasse Kukkonen z Kärpätu Oulu, který se zatím pokaždé vracel z her s cenným kovem. V roce 2006 v Turíně dosáhl na stříbro, z Vancouveru i ze Soči si přivezl bronz. Navíc má také kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů (zlato 2011, dvě stříbra 2007 a 2016, bronz 2006).

Dva cenné kovy pod pěti kruhy získal také bek Sami Lepistö z Jokeritu Helsinky, který bude startovat na olympiádě potřetí za sebou. Před čtyřmi roky v Soči se podíleli na třetím místě také zadák Juuso Hietanen z Dynama Moskva a útočník Petri Kontiola z Jaroslavle z KHL. Světovými šampiony ze Slovenska jsou vedle Kukkonena také Lepistö a útočníci Jani Lajunen z Lugana a Mika Pyörälä z Bernu.

Talentovaní Heiskanen a Tolvanen, kteří mají za sebou už dvě mistrovství světa dvacítek a na začátku ledna v Buffalu museli ve čtvrtfinále strávit vyřazení s českým týmem, dostanou šanci debutovat na velké mezinárodní akci ve finském 'áčku'. Premiéra na turnaji takového formátu čeká i beka Miiku Koivista s forvardem Juliusem Junttilou z Oulu, Jukku Peltolu z Tappary Tampere, Jonase Enlunda z Novosibirsku z KHL a Sakariho Manninena z Örebra.

Finové mají v týmu 16 hokejistů z Kontinentální ligy, pět z nich hraje za Jokerit. Dva krajánci jsou ze Švýcarska a jeden ze Švédska. Šest hráčů pozval Marjamäki z finské ligy.

Finové se představí v základní skupině C a do turnaje vstoupí ve čtvrtek 15. února proti Německu. V dalších duelech je čeká Norsko a Švédsko. V generálce se výběr Suomi utká v neděli 11. února v Soulu s českou reprezentací.

Nominace Finska na OH v Pchjongčchangu:
Brankáři:
Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL),
Juha Metsola (Chabarovsk/KHL),
Karri Rämö (Jokerit Helsinky/KHL),
Obránci:
Miika Koivisto,
Lasse Kukkonen (oba Kärpät Oulu),
Tommi Kivistö,
Sami Lepistö (oba Jokerit Helsinky/KHL),
Miro Heiskanen (IFK Helsinky),
Mikko Lehtonen (Tappara Tampere),
Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL),
Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL),
Útočníci:
Marko Anttila,
Eeli Tolvanen (oba Jokerit Helsinky/KHL),
Teemu Hartikainen,
Joonas Kemppainen (oba Ufa/KHL),
Julius Junttila (Kärpät Oulu),
Jukka Peltola (Tappara Tampere),
Jonas Enlund (Novosibirsk/KHL),
Petri Kontiola (Jaroslavl/KHL),
Jarno Koskiranta (Petrohrad/KHL),
Jani Lajunen (Lugano/Švýc.),
Sakari Manninen (Örebro/Švéd.),
Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL),
Mika Pyörälä (Bern/Švýc.),
Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL).

Reklama

Související témata: