Hlavní obsah

Slovensko - OSR 3:2Slovenská fantazie. Ruský hokejový obr padl!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Gavrikov 0 : 1
5. Kaprizov 0 : 2
17. Ölvecký 1 : 2
18. Bakoš 2 : 2
49. Čerešňák 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejový olympijský turnaj začal obrovským překvapením. Ruský výběr padl se Slovenskem. Výběr KHL proti většině hráčů z české extraligy. Tohle měřítko ve středu neplatilo, rozhodla obětavost. V Pchjongčchangu Olympijští sportovci Ruska začali turnaj porážkou 2:3. Slováci po čtyřech minutách prohrávali 0:2, ale zvládli konec první třetiny, kdy srovnali. Duel rozhodl ve 49. minutě Peter Čerešňák.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Slovenská radost, ruský obr prohrál 2:3.

Článek
Fotogalerie

Favorit zápasu i celého turnaje ukázal hned v úvodu svoji sílu. Ruský výběr už po čtyřech minutách vedl 2:0, stačilo mu 248 sekund. Prochorkin a Kaprizov dali klid a Slováci se na nic nevzmohli, jen bránili. V polovině utkání mohlo být ještě hůře, ale hráči vedení trenérem Olegem Znarokem nenavýšili skóre.

Hororový slovenský začátek, jenže třetina má dvacet minut. Překvapení pro všechny v hale přišlo během 110 sekund mezi 17. a 18. minutou. Ölvecký a Bakoš se dostali do ojedinělých šancí, ale nemýlili se a oba týmy odcházely do šatny za stavu 2:2. Slovákům stačily na srovnání čtyři střely.

Mužstvo složené z hráčů CSKA Moskva, Petrohradu a Magnitogorsku začalo druhou dvacetiminutovku početní výhodou. Pavel Dacjuk trefil tyčku a gólman Branislav Konrád nebyl ani ve druhém početním oslabení překonán. Tahle dvojice se dostala do měření sil opět za pár minut. Slovenský gólman zase uspěl, ruský útočník bekhendem nenašel místo mezi betony.

Šance bez gólů

Šance, převaha, ale nulová efektivita. Slovenský výběr, který vede kouče Craig Ramsay z Kanady, se hlavně bránil, ale neinkasoval, což mu vyhovovalo a dostávalo naopak soupeře pod tlak.

Pokud se slovenský výběr, ve kterém je čtrnáct hráčů z české extraligy, na začátku utkání obával vývoje, teď držel krok. Většinou se bránil, ale skóre bylo stále vyrovnané 2:2.

Naopak Slováci byli ti, kteří byli na konci prostřední části aktivnější. Rusové bránili, až si vysloužili hru v oslabení. Jenže po 35 sekundách se hrálo ve čtyřech na obou stranách. Ale také pár sekund, Slováci šli do přesilovky čtyři na tři v předposlední minutě. Neprosadili se, ale favorit mohl být rád, že třetina skončila, ubránil remízu.

Prezident Kiska mezi fanoušky

Nabuzení Slováci a tápající sok. Kdo zvládne lépe poslední třetinu? Otázka, která zajímala i české fanoušky v hledišti. Mezi fanoušky přišel fandit i slovenský prezident Andrej Kiska.

Třetí početní výhoda a totožný výsledek, Rusové nedokázali skórovat, vždy narazili na brankáře Olomouce, ten se otřepal po ledové sprše z úvodu utkání.

Za zdržování hry pykala i druhá strana. Slováci tlačili, ale vyloženou šanci si nevypracovali. Rusové zmatkovali a opět za vyhození puku vyfasovali dvě minuty. A teď už pykali, střela od modré a ruský obr prohrával 2:3, skóre měnil ve 49. minutě Peter Čerešňák.

V tento moment mohla nastat jediná situace, obrovský tlak ruského výběru. Ten se znásobil v početní výhodě, ale stav byl stále stejný. Do konce třetí části zbývalo pět minut a další slovenský faul. Michal Čajkovský šel pykat a hodně se zlobil. Stres na slovenské střídačce, naděje na ruské. Patrik Lampér jel přesto sám na ruského gólmana, neuspěl. Obětavost Slováků rozhodla, Rusové vyhořeli i v páté přesilovce. Navíc šli 85 sekund před koncem třetiny do čtyřech, ale Znarok odvolal gólmana a hrálo se pět proti pěti. Šestý gól už nepadl a zrodilo se překvapení na úvod turnaje, ruský obr padl!

Slovensko - OSR 3:2 (2:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Ölvecký (Graňák), 18. Bakoš, 49. Čerešňák (Haščák, Bakoš) - 3. Gavrikov (Vojnov, Širokov), 5. Kaprizov (N. Gusev). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Iverson - Vanoosten (oba Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 4025.
Konrád - Baranka, Starosta, Čerešňák, Graňák, Čajkovský, Ďaloga, Valach - Kudrna, Surový, Nagy - Bakoš, Bubela, Haščák - Paulovič, Krištof, Ölvecký - Lamper, Marcinko, Cingel - Hovorka. Trenér: Craig Ramsay.
Košečkin - Gavrikov, Vojnov, Marčenko, Nestěrov, Zub, Zubarev, Kiselevič - Mozjakin, Dacjuk, Kovalčuk - Kaprizov, Šipačov, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Tělegin, Andronov, Kalinin - Grigorenko. Trenér: Oleg Znarok.

.

Reklama