Hlavní obsah

Duba: Na NHL je třeba i štěstí

PRAHA

Před pěti lety vychytal Tomáš Duba titul mistra světa do 20 let a okamžitě se prosadil v kvalitní finské nejvyšší soutěži. Předvídala se mu velká budoucnost. Nyní ho ovšem čeká složitý boj o post brankářské jedničky v jeho mateřské Spartě.

Článek

Okusil už elitní ligy v Česku, Švédsku i Finsku, ale NHL mu zatím zůstává zapovězena. I poslední finské angažmá skončilo předčasně. Rychle uzdravený zkušený finský reprezentant Hurme ho vytlačil z branky TPS Turku a pětadvacetiletý gólman byl najednou bez práce. Tu dostal až ve své mateřské Spartě.

Jako krok zpátky ale svůj návrat nebere. "Já jsem hlavně rád, že se to vyřešilo. Sparta se neodmítá," vypráví s úlevou. V holešovické hale stihl postřehnout spoustu změn. "Jiný je kádr, šatna i dresy," porovnává. "A všechno je k lepšímu. Co si pamatuju, chodily sem dva tři tisíce lidí a teď kolem šesti," líčí nadšeně.

A fanoušci na něj nezapomněli, při prvním zápase po návratu proti Zlínu jim z lavičky tleskal za transparent "Tomáši, vítej doma". "Byl jsem strašně rád a překvapený," říká.

Hlavu si neláme

S tím, proč se strmý vzestup jeho kariéry zpomalil, si hlavu neláme. "To nemá cenu, teď musím hlavně tvrdě pracovat. Ono to chce i kus štěstí. My jsme si ho vybrali na juniorském šampionátu, já ho pak zase neměl, co se týče NHL," krčí rameny hráč, draftovaný Pittsburghem.

Uchycení v nejprestižnější hokejové soutěži světa je nadále metou, která ho žene vpřed. "Kdybychom se Spartou udělali nějaký úspěch, tak šance pořád je," věří. Přesto, že je kmenovým hráčem mistrovského klubu už od dětských let, na extraligový start v jejím dresu stále ještě čeká! Má na svém kontě jen pár minut z Evropské ligy. "Asi maličko nervózní budu. Ale mám za sebou dvě stě zápasů, tak to ze mě snad rychle spadne," je přesvědčen.

Ze svých hokejových cest po Evropě má nejlepší vzpomínky na Finsko. V týmu Saipa jako málo známý mladík udivoval experty svými statistikami, našel si tam i přítelkyni. "Už to pro mě není cizí země. Zvládám obstojně i jejich jazyk. Finsko má své kouzlo, ale Česko taky," porovnává. Jeho finskou partnerku nezaskočilo ani stěhování z Turku do Prahy. "Už je na to zvyklá. I když teď to pro ni bylo horší tím, že měla ve Finsku práci," přiznává Duba.

Reklama

Související témata: