Hlavní obsah

Čechmánek si pochvaluje poslední angažmá, o MS mluvit nechce

Po více než dvouleté odmlce se do branky české hokejové reprezentace vrátí Roman Čechmánek. Pětatřicetiletý gólman v poslední době zmizel z očí českých fanoušků a momentálně září ve švédské lize, kde hájí barvy Linköpingu. V rozhovoru pro deník Právo si poslední angažmá pochvaluje, ale jeho případná účast na MS je podle něj velmi předčasná.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Brankář Roman Čechmánek.

Článek

Po více než dvou letech navléknete český reprezentační dres, bude to pro vás zvláštní pocit?

Určitě to bude příjemné, ale takových turnajů jsem odehrál spoustu, takže to pro mě nebude nic nového.

Je pro vás aktuální mistrovství světa?

Začíná až za hodně dlouhou dobu. Já jsem řekl, že přijedu na tento turnaj a pak se uvidí.

Než jste trenéru Hadamczikovi na nabídku kývl, vzal jste si čas na rozmyšlenou. Můžete popsat, co hrálo pro a proti vaší účasti na Karjala cupu?

Je to dlouhá doba, co jsem za reprezentaci nehrál, od té doby se dost věcí změnilo. Když člověk přijme takovou nabídku, musí zvážit spoustu věcí. Mám trochu větší rodinu, musím se o ni postarat a odjet na týden není úplně jednoduchá záležitost. Náš klub během přestávky chtěl zapracovat na fyzičce, protože jsme toho měli v posledních zápasech dost, ale dohodli jsme se na kompromisu, že mě klub pustí na dva zápasy a tu fyzičku doženu později.

Kolik hráčů z nominace jste znal?

Tolik jsem ty změny v nominaci nesledoval. Já se díval hlavně na obránce, je jich tu spousta mladých. Aspoň že se to omladilo v obraně, když ne v brance. (úsměv)

V jaké formě se teď cítíte? Kralujete brankářským statistikám ve švédské lize...

Já statistiky moc nesleduju, o nich to není. Kolikrát se člověk přesvědčí, že jsou i lepší gólmani s horšími statistikami. Střídáme se docela pravidelně s druhým brankářem, protože trenéři chtějí rozložit zátěž na oba, což týmu vyhovuje. Já se snažím chytat pořád stejně.

Sedí vám švédská liga?

Vloni jsem říkal, že mi sedělo Německo, teď jsem spokojený i ve Švédsku. Už odchod do Německa byl pro mě impulsem, abych do hokeje dostal chuť, a teď ve Švédsku se to ještě vylepšilo. Hokej mě teď baví a řekl bych, že v mých letech už si to i užívám.

Takže roky na ledě necítíte?

Cítím je každé ráno. Člověk se připravuje trochu jinak, než když mu bylo devětadvacet.

Jak vám vyhovuje město? Přechod z Hamburku do Linköpingu byl asi docela skok.

Je to něco jiného, asi jako mezi Prahou a Zlínem. Linköping je velice pěkné město, uprostřed je krásné náměstí s katedrálou.

Máte kam večer zajít?

Hlavně nemám kdy. Se třemi dětmi není moc čas na procházky. Na začátku sezóny jsme měli méně zápasů, ale teď hrajeme třikrát týdně, únava se násobí, a tak člověk musí o to víc odpočívat a regenerovat.

Jak vám jde švédština?

Trošičku už rozumím, ale bavíme se vesměs anglicky, takže s tím není problém.

Život ve Švédsku si tak pochvalujete, takže byste se prodloužení kontraktu nebránil?

To je předčasné, máme za sebou teprve asi osmnáct zápasů...

Reklama

Související témata: