Hlavní obsah

Platil první start za národní tým věnoval mamince

Martin Kézr a Michal OsobaSport.czPrávo

Při říjnové Hadamczikově inspekční cestě do Finska Jan Platil zaujal trenéra a v úterý už obránce Raumy poprvé nastoupil za národní tým. "Vím, že doma mě moc lidí hokejově nezná, i proto byl zájem reprezentačního kouče pro mne milým překvapením," tvrdí 23letý hokejista, jemuž v plzeňském hledišti fandili oba rodiče.

Článek

"Naši se přijeli podívat už do Prahy na trénink, i pro ně je to splněný sen. Do Plzně na zápas dorazila také sestra, která mě zase jako první sdělovala do Finska textovkou, že jsem byl nominován. Můj debut si nenechala ujít ani řada dalších známých, chtěl jsem všem ukázat, že si nominaci zasloužím," usmívá se Platil, jenž se stejně v listopadové reprezentační pauze chystal domů. "Maminka slaví padesátiny, takže můj první start za národní mužstvo věnuji jí. Je pro ni vlastně dárkem."

Po šesti letech v zámoří, kde na úspěšné působení v juniorských soutěžích navázal třemi sezónami na farmě Ottawy v Bighamtomu, si kladenský odchovanec letos v létě domluvil angažmá v Lukko Rauma. "V zámoří jsem už nechtěl novou dvoucestnou smlouvu, spíš jsem přemýšlel o změně. Ze všech evropských lig se právě ta finská asi nejvíc blíží zámoří, ať důrazností či rychlostí. Sedí mi, že je tak silová."

NHL ještě neodepsal

Kapitolu NHL ale pro sebe ještě neuzavřel. "Beci jsou pro ni hotoví až v šestadvaceti sedmadvaceti a já se musím ještě vyvíjet. Angažmá ve Finsku mi nabízí příležitost se zlepšit," vysvětluje Platil, jehož čeština nese anglický přízvuk.

I proto ho nadchla společnost krajanů Straky a Hunkese v Raumě. "Když promluvím, tak je slyšet, jak dlouho už jsem pryč z domova, navíc s přítelkyní mluvím jen anglicky. Do Česka jezdím jednou za rok, jen na pár týdnů a slova už vypadávají. Nedávno jsem chtěl v kabině po Hunkesovi, aby mi podal emulzi, a řekl mu, že potřebuji limuzínu. Naštěstí mu došlo, o co jde," směje se.

Playstation usnadnil přestup

Zvyknout si v Raumě ale nebylo pro Platila snadné. "Přišli jsme z miliónového města do třicetitisícového, kde není moc možností někam vyrazit. Naštěstí mám příjemnou partnerku a sebou i playstation," vysvětluje hokejista, jenž každé léto hodně cestuje a krčí rameny nad tím, kde je vlastně doma: "Mám dům v Kanadě, rodiče jsou na Kladně, přítelkyně pochází z New Yorku a na těch všech místech je mi hezky. Tak si vyberte."

Odchodu za oceán v juniorském věku nelituje. "Byla to cenná zkušenost, naučil jsem se perfektně anglicky, k tomu prát, vařit i žehlit. Prostě se o sebe umím postarat a teď si vyměňujeme i kuchařské zkušenosti s přítelkyní, nedávno mi udělala krocana."

Reklama