Hlavní obsah

Hokejovou reprezentaci opouští Žižka a Kudrna, povolán Čech

PRAHA

Dva hráči opustili českou hokejovou reprezentaci před čtvrtečním začátkem turnaje Karjala. Kouč Alois Hadamczik se rozhodl poslat domů obránce Tomáše Žižku a útočníka Jaroslava Kudrnu, povolal naopak pardubického beka Martina Čecha. Definitivně padla i možnost doplnění mužstva o útočníka Jana Marka, který je nemocný.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Kudrna (vpravo) na Karjalu nepojede.

Článek

"S Žižkou jsem byl domluvený už dopředu, že odehraje jen jedno utkání. Byl zraněný a měl menší tréninkové manko, takže jsme vlastně jen dodrželi to, co jsme řekli," vysvětlil Hadamczik důvod vyřazení slávistického beka. Jeho místo zaujal Čech, který kvůli nemoci přišel o start na Poháru České pojišťovny v Liberci. "Máme dost mladých obránců a on patří mezi ty zkušenější. Proto jsme ho vzali," řekl reprezentační trenér.

Důvodem Kudrnova vyřazení byl i jeho nedávný přestup z Třince do Magnitogorsku, kde se bude hlásit po přestávce. "Už žije v tom, že jde do Ruska. Mluvili jsme spolu a on to potvrdil. Počkáme, jestli bude hrát v Rusku dobře a jestli bude nastupovat s Honzou Markem. Máme možnost ho povolat za měsíc," naznačil Hadamczik, že by Kudrna mohl opět dostat šanci na moskevském turnaji.

Až do středečního podvečera byl ohrožen i start útočníka Pardubic Petra Sýkory, který má problémy se zády. Ve středu poprvé naplno trénoval a poté prohlásil, že proti Švédsku nastoupí. "Cítím se lépe než minulý týden. Rád bych to zkusil v zápase a poté uvidím, jak to bude vypadat," řekl nejlepší extraligový střelec.

Vypadne jeden z útočníků Pardubic

Stále však existuje možnost, že Sýkora odehraje pouze první utkání turnaje a na sever Evropy v pátek s týmem neodcestuje. I proto s týmem i nadále zůstává jeho klubový spoluhráč Libor Pivko, který v případě jeho nominace bude chybět. Momentálně je totiž v kádru čtveřice hráčů Pardubic, podle dohody hokejového svazu s kluby však mohou na akci startovat pouze tři. A výjimku nechce vedení východočeského klubu povolit.

Definitivně padla i možnost doplnění mužstva o útočníka Jana Marka, který je nemocný. "Že nebude hrát, bylo jasné už v úterý. Teploty byly vysoké," dodal Hadamczik.

Reklama