Hlavní obsah

Povolání do reprezentace Čechovi příjemně narušilo plány

PRAHA

Hokejový obránce Martin Čech měl sice v plánu, že si o nadcházejícím víkendu odpočine po náročném zápasovém a tréninkovém programu v Pardubicích, ale rád změnil program. V úterý večer se totiž dozvěděl, že byl dodatečně pozván do české reprezentace pro turnaj Karjala. A pro třicetiletého Čecha je jakákoliv účast v národním týmu ctí.

Foto: Aleš Suchánek

Za českou hokejovou reprezentaci si po čase zahraje i pardubický zadák Martin Čech.

Článek

"Přiznám se, že mi to trošku plány narušilo. Když jde ale o reprezentaci, tak by měl být člověk vždy připravený a považovat to za čest. Vůbec se o tom nedá diskutovat," řekl Čech v rozhovoru s novináři v pražské Sazka Areně. "Měli jsme mít v Pardubicích volný víkend, takže bych si trošku odpočinul, ale je to úplně jedno," dodal.

Své přítelkyni Aleně nemusel změnu plánu moc vysvětlovat. "Řekl jsem sice, že budu dva dny v celku k dispozici, ale nic závažného jsem na programu neměl. Samozřejmě, že si partnerka trošku zanadává, ale pak je ráda a přeje mi to," navázal s úsměvem. O dodatečné nominaci se dozvěděl v restauraci, kam zašel na pivo se spoluhráči po náročném dvoufázovém tréninkovém dnu. "Byl jsem hodně příjemně překvapený," doplnil.

Když mu pardubický asistent Pavel Rohlík zprávu zavolal, netušil, že by v národním týmu byl na pozici beka problém. Úterní přípravný zápas se Švédskem v televizi neviděl, protože Moeller v té době trénoval. O zranění vsetínského obránce Josefa Hrabala nevěděl. Ve středu ráno tak narychlo vyřídil nezbytné věci, ale žádný velký shon prý neměl.

Vzpomínky na Baltiku

"Jen jsem si sbalil v Pardubicích věci a pak se zastavil v Havlíčkově Brodu, kde bydlím. Potřeboval jsem pas a nějaké osobní věci. Odpoledne jsem vyrazil do Prahy, takže nebyl nějaký časový tlak," pokračoval zadák, který má na kontě v reprezentaci již 27 zápasů. V květnu dokonce bojoval v závěrečné přípravě o účast na mistrovství světa v Rize, ale do konečného výběru se nedostal. "Ale každá akce a každý sraz je výjimečný zážitek. Dobře se vzpomíná na Baltiku, kterou jsme vyhráli, ale to už je hodně let," zavzpomínal na rok 2001.

Zadák, který se vrátil do české extraligy nastálo po pětiletém působení ve Finsku a v Rusku, zmeškal úvod sezóny kvůli zranění kolena. Musel se proto omluvit také z nominace na první díl série Euro Hockey Tour, turnaj o Pohár České pojišťovny v Liberci. Nyní už pravidelně naskakuje do sestavy, odehrál jedenáct utkání. "Už se to dostává do normálu. Zdravotně už by to mělo být v pořádku," podotkl.

V Pardubicích se chce Čech usadit na delší dobu a do zahraničí se mu už moc nechce. Vždyť vystřídal za pět let dresy Jyväskylä, Pelicanes Lahti, Magnitogorsku, Novosibirsku a Ufy. "Byl jsem rozhodnutý už loni v Rusku, že to bude poslední zahraniční sezóna. I když byla možnost v Rusku zůstat. Chci to tak kvůli rodině," podotkl. Z tuzemska by prý šel jen tehdy, pokud by ho k tomu okolnosti dohnaly. "Může se stát, že se v Pardubicích nebude dařit. Pak budu muset rozhodnout co dál a zahraničí bude možnost. Ale sám z vlastní vůle nechci odcházet," dodal.

Reklama