Hlavní obsah

Hokejový ČP Cup bude od příští sezóny v dubnu

HELSINKY

Hokejový turnaj reprezentačních týmů O pohár České pojišťovny se bude v Česku od příští sezóny konat v dubnu. Zástupci českého svazu se v dějišti Karjala Cupu v Helsinkách dohodli s ostatními účastníky Euro Hockey Tour (EHT) na změně termínu klání, které se dosud konalo na přelomu srpna a září. Seriál čtyř turnajů tak nebude v České republice začínat, ale končit.

Foto: Aleš Suchánek

Čeští hokejisté oslavují branku v utkání se Švédskem.

Článek

"Tato dohoda je součástí nové smlouvy o Euro Hockey Tour na příští čtyři roky. A v té je zakomponované to, co jsme si vzájemně slíbili, tedy, že v neolympijském roce bude náš turnaj v dubnu před mistrovstvím světa," řekl ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. Počítá se s tím, že by se vždy hrálo týden před začátkem šampionátu.

V Česku se tak v kalendářním roce 2007 EHT hrát nebude, v roce 2008 se bude premiérově hrát v dubnu a o rok později se uskuteční na českém území turnaje dva - v dubnu a v září. V olympijské sezóně je totiž problém s nabitou termínovou listinou.

Finále EHT a duely o třetí místo už nebudou

Součástí smlouvy, kterou podepíší představitelé ruského, švédského, finského a českého hokeje 16. prosince v Moskvě, kde se bude hrát další turnaj evropské tour, je i zrušení stávajících finálových zápasů a duelů o 3. místo, které se konaly v dubnu. "Na ty už není místo," vysvětlil Urban.

Českým funkcionářům se tak podařilo zajistit pro sebe výhodnější termín. Na začátku sezony totiž museli každoročně řešit problém s nízkou návštěvností. V minulosti se proto mluvilo i o rotaci termínů, tedy že by se každý rok hrálo v jednotlivých zemích jindy. Na to ale zbývající trojice účastníků EHT nechtěla přistoupit.

"I z obchodního hlediska je to nesmysl, protože lidi jsou všude zvyklí na určitý termín. A abychom někoho vyštípali z lukrativního termínu, to nikdo z nich nedovolí. Proto jsme vymysleli tohle," uvedl svazový generální sekretář.

V Česku bude atraktivní generálka před MS

Výhodou dubnového termínu je i skutečnost, že by se na turnaji mohli představit i hráči ze zámořské NHL, které jednotlivé země hodlají nasadit na mistrovství světa nebo před akcí vyzkoušet. Pro všechny čtyři účastníky to bude totiž vždy zároveň generálka na šampionát.

V příštích čtyřech sezónách se budou i nadále hrát před každým turnajem zápasy i mimo hlavní dějiště turnaje. Nově existuje možnost, že se bude měnit program zápasů na jednotlivých akcích. Například severské turnaje v současnosti tradičně končí soubojem Finska a Švédska. "Máme připravený celkový rozpis, podle kterého by se za šest let vše postupně prostřídalo," řekl Urban.

Naopak zachovány zůstanou prize money celé tour i jednotlivých turnajů. Každý díl se bude i nadále hrát o 120 000 eur, stejná částka se rozdělí mezi trojici nejúspěšnějších v celkovém součtu výsledků ze všech čtyř akcí. "Rusové sice přišli s tím, abychom peníze zdvojnásobili, ale ostatní o to neměli zájem. Nehrajeme to kvůli penězům, ale potřebujeme mít slušný produkt," podotkl Urban.

I přes změnu termínu českého turnaje fanoušci o zápasy národního týmu před sezónou nepřijdou. Budou se však hrát jen přípravné duely. V roce 2007 například proti Německu. "Jsme domluveni, že s nimi budeme hrát doma dva zápasy. Jen budeme ještě upřesňovat termín," prozradil Urban.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko