Hlavní obsah

Philipp čte v azbuce jen své jméno

Martin KézrPrávo

Už byl připraven letět s Ufou na soustředění do Spojených arabských emirátů, ale nakonec obránce Radek Philipp rád měnil plány a vydal se do Prahy na sraz hokejové reprezentace.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

"Pozvánka mě mile překvapila, i když přišla dodatečně. Jediným problémem bylo, že mi v pátek večer už neměl v klubu kdo vyřídit letenky. Manažer reprezentace ale všechno docela rychle vyřešil a v neděli jsem přistál včas, abych stihnul i první trénink," líčí exvítkovický zadák.

V ruském angažmá je spokojený. "Vedení sice o spokojenosti nahlas nemluví, v ruských klubech se hráči spíš drží v napětí, ale pohybujeme se v horních patrech tabulky, takže můžeme být snad v klidu," říká Philipp. Vyhovuje mu, že na led chodí s druhým útokem, kde nastupuje i jeho krajan Mikeska. "Jde nám to, dáváme víc gólů, než inkasujeme a dostáváme také prostor v přesilovkách," povídá.

Nejhorším zážitkem pro něj zatím byla cesta do Chabarovsku. "Osm hodin v letadle, tam zápas a hned zase zpátky, bylo to dost vyčerpávající," vypráví Philipp, kterého netrápí ani neznalost ruštiny. "Někdy je lepší nerozumět. Snažím se něco pochytit, ale mluvčím je spíš Mikeska. V azbuce si ale přečtu jen své příjmení, protože ho znám ze zad dresu," říká.

Philippovi nevadí ani dlouhé pobyty na tréninkové báze, navíc teď v Rusku pobývá sám. Velké mrazy i nutnost opravit si víza přivedly na měsíc zpět do Ostravy partnerku Adélu i s dcerkou. "Přes den bylo venku i pětadvacet pod nulou, na procházky venku to rozhodně není," líčí hokejista, podle nějž místním takové počasí ani nepřijde. "Život běží normálně, ty jejich žigulíky jezdí za jakéhokoli počasí," vypráví vesele.

Sám auto nepoužívá, do haly to má z bytu pět minut chůze. "V autě není o co stát, pravidla se tu zase až tak neuznávají a kdo je odvážnější, jede," tvrdí o provozu v Ufě urostlý zadák. Pohromadě s rodinou bude těsně před Vánoci. "Holky přiletí až 19. prosince, ale nevím, jak to bude na Štědrý večer, protože pětadvacátého hrajeme ligu a den před zápasem je báza povinná. Možná mě čeká vánoční siesta na pokoji s Mikeskou," usměje se.

Reklama

Související témata: