Hlavní obsah

Bednář: K úspěchu je potřeba opravdu silný ročník

Mistrovství světa hráčů do dvaceti let bylo dosud vyvrcholením trenérské kariéry v mládežnickém hokeji pro hlavního trenéra Vladimíra Bednáře. Jeho tým prahl po medaili, ale nakonec skončil mezi poraženými. Konečné páté místo je nakonec lichotivý výsledek s ohledem na to, že před závěrečným úspěchem nad Finskem mužstvo utrpělo tři porážky a porazilo jen papírově slabší týmy z Běloruska a Švýcarska.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Vladimír Bednář na střídačce národního týmu.

Článek

"Když se ohlédnu za turnajem, tak je to o jeden stupínek lepší umístění než na minulém šampionátu, ale naše cíle byly samozřejmě úplně jiné," shrnul pro ČTK své dojmy trenér Bednář krátce před odletem ze Švédska.

Velmi důležitý vždy bývá vstup do turnaje. "Hrozně moc jsme se soustředili na první duel s Rusama, protože jsme to brali jako zápas, jenž může rozhodnout o prvním místě ve skupině. Začali jsme dobře, jenže nám nevyšla druhá třetina. A hrát proti Rusům, když vedou, to je hodně těžké," uvedl Bednář. "Myslím, že oni můžou být klidně i mistry světa, protože mají opravdu hodně silný tým a už v této kategorii hrají prakticky dospělý hokej," vysekl Bednář poklonu na adresu prvního turnajového soupeře Čechů.

Baráž by byla tragédie

Po těsné prohře však přišla velmi ledová finská sprcha. "Ve druhém zápase jsme přišli o takovou tu vnitřní pohodu a nakonec jsme byli rádi, že jsme postupovali, přestože jsme spřádali plány na postup z prvního místa," vysvětlil Bednář. Situaci tak bylo potřeba zachránit dvěma výhrami ze dvou zbývajících střetnutí ve skupině. "Následná utkání s Bělorusy a Švýcary, to pro mě byly nejhorší okamžiky na mistrovství, protože baráž bych bral opravdu jako tragédii," přiznal Bednář.

První krok k zachování medailové naděje a odvrácení hrozby baráže se podařil, druhý však nikoliv, přišla jasná prohra s pořadatelskou zemí. "Čtvrtfinále se Švédama jsme neodehráli dobře. Dlouhodobě s nimi nemáme dobrou bilanci a navíc tady měli hodně silný tým. Na střely to byl vyrovnaný zápas, ale oni byli o hodně lepší v koncovce," uznal Bednář.

I přes znatelné zklamání však čeští reprezentanti nevypustili závěrečnou povinnost v podobě utkání o páté místo a odehráli zápas s radostí. "Bylo fajn, že kluci do toho dali v tom posledním zápase všechno. Měli jsme je přečtený a zaslouženě je porazili, což bylo asi zase naopak okamžikem nejpříjemnějším," dodal ke srovnání účtů s Finy.

Příliš mnoho hluchých pasáží

Velmi problematickou se pro mladý český tým ukázaly druhé třetiny. Tuto pasáž hry, která bývá velmi často klíčovou pro výsledek celého zápasu, čeští reprezentanti vůbec nezvládali a jen jedinkrát ji neprohráli, v posledním "přátelském" utkání proti Finsku. "I přes četná upozornění směrem k hráčům v kabině po první třetině, po níž jsme až na duel se Švédy vždy vedli, se nám vůbec nedařilo nápor soupeřů zastavit. Vždy přišlo několik hluchých pasáží, takových oddechových časů, a bylo zle," řekl Bednář.

O hlavních příčinách neúspěchu nemusel kouč dlouho přemýšlet. "Celkově to bylo hodně vyrovnané mistrovství. My jsme ovšem byli nedůslední při bránění ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Odehráli jsme asi padesát oslabení a dostali v nich jen čtyři branky. Na přesilovkách jsme využili každou šestou, což také není úplně špatné, ale ve hře pět na pět jsme byli prostě slabší," uvedl Bednář k nelítostivé statistice.

I po neúspěšném turnaji má však klid na duši a svědomí v otázce výběru svých oveček. "Nominace byla dělána s velkou pečlivostí a i teď po turnaji si myslím, že to byl opravdu nejsilnější dostupný výběr. Škoda jen toho, že s námi nebyli Kalus s Tlustým," litoval Bednář. K otázce možnosti jedné z příčin neúspěchu, tedy nedostatku prostoru pro mladé hráče v extralize, se zkušený kouč nechtěl příliš vyjadřovat. "To není moc otázka pro mě, protože já to příliš ovlivnit nemohu," řekl stručně.

Jeho favoritem je Rusko

Vzniklou situací, kdy na posledních dvou šampionátech tým neuspěl v rozhodujících zápasech proti nejsilnějším týmům, by se však měl podle Bednáře český hokej určitě hlouběji zaobírat. "Každopádně je potřeba všechno dobře zvážit, neboť příští mistrovství světa je v České republice a každý u nás bude chtít samozřejmě medaili o to víc. Nicméně můj názor je takový, že pokud chce reprezentační dvacítka uspět na tak velké akci, musí se jí sejít opravdu hodně silný ročník," řekl prorocky Bednář.

Jak již naznačil, jeho tipem na světového šampiona, o němž se rozhodne v dnešním večerním finále, je Rusko. "Rusové hodně hledali správnou sestavu, odehráli hodně přípravných turnajů a zkrátka mají z čeho vybírat, je to velká země se skutečnou armádou hráčů," řekl Bednář.

Trenér neúspěšného týmu obvykle končí a s velkou pravděpodobností tomu tak bude i u Bednáře, který měl jednoletou smlouvu. Pokračování by se však nebránil. "Můžu říct, že je to opravdu hrozně náročné a obdivuju všechny trenéry, kteří se těchto velkých akcí účastní. Ale jsem profík a nechci si nijak stěžovat. Je to moje profese a dělám ji rád. Ale reálně vzato, je spousta trenérů, kteří jsou připraveni dvacítku převzít," uvedl Bednář.

Reklama