Hlavní obsah

Hadamczik koncem února vyrazí do NHL

PRAHA

Devítidenní inspekční cestu po NHL za adepty startu na hokejovém MS má reprezentační trenér Alois Hadamczik připravenou na konec února a měl by vidět na vlastní oči přes dvacet českých hokejistů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alois Hadamczik na tréninku hokejové reprezentace

Článek

"Odletět mám 23. února do New Yorku. Uvidím minimálně pět utkání. Návrat se plánuje na 3. března, abychom stihli play-off domácí extraligy," naznačuje kouč, jehož do zámoří tradičně doprovodí generální manažer reprezentace Zbyněk Kusý.

"Navštívíme zápasy mužstev, která jsou aktuálně pod hranicí play-off, ale na odhady, koho získáme pro šampionát, je ještě brzy," poznamenává Hadamczik, jenž by po loňské pozitivní zkušenosti určitě stál o Zbyňka Michálka i Výborného, přínosem pro mužstvo by jistě byli i Havlát, Klesla či Vrbata.

Jako první uvidí čeští emisaři duel Rangers (Jágr, Straka, Průcha, Rozsíval, Malík, Rachůnek) s Columbusem (Výborný, Klesla, Pöpperle), v plánu mají i utkání Chicaga (Havlát, Vrbata) se St. Louis (Čajánek, Dvořák, Ručinský) a Montrealu (Plekanec, Bonk) proti Torontu (T. Kaberle, Kubina). Pak si zvolí buď zápas Islanders (Martínek) s Philadelphií, nebo Floridy (Olesz) ve Washingtonu (Klepiš, Fleischmann), uvažují i o návštěvě zápasu Tampy Bay (Prospal, Kuba) či Phoenixu (Z. Michálek).

Zájem má o hráče Nashvillu

"Rýsují se zajímavé posily, ale dveře do národního týmu mají otevřené všichni, kdo si o to řeknou výkonem, budou zdraví a projeví chuť a zájem hrát za reprezentace. Během sezóny nemáme šanci s hráči moc komunikovat, chci je proto teď vidět v akci a mluvit s nimi o mistrovství," míní kouč, který předpokládá, že v konečné nominaci pro MS by poměr mezi hráči z Evropy a ze zámoří mohl být tak půl na půl, podobně jako na minulém mistrovství v Rize.

Hadamczik mapuje situaci i v klubech, které jasně míří do vyřazovacích bojů. "Třeba Nashville si vede výborně, ale kdyby vypadl v prvním kole play-off, měli bychom o naše čtyři kluky zájem, podobně bych stál o Eliáše z New Jersey," naznačuje s tím, že na šampionát chce vzít ze zámoří hráče, kteří budou přínosem. "Prostor v týmu ale dostanou i borci z domácí soutěže jako Hlinka, Hubáček, Irgl nebo Sýkora."

Klub musí dát souhlas

Už loni uplatněná podmínka NHL, že hokejista musí před cestou na MS projít v zámoří zdravotní prohlídkou, ale může přinést komplikace. "Záleží na hráčích, jak se k nominaci postaví, ale poslední slovo patří klubu, který musí dát souhlas. A jen si vzpomeňte, jak to loni dopadlo s Průchou nebo Židlickým, kteří vyloženě jet chtěli," líčí Kusý.

"Rádi bychom, aby se ten proces zbytečně neprotahoval, tedy aby den po vyřazení hráči znali verdikt klubového lékaře, jestli mohou na šampionát odletět, nebo ne," líčí Kusý, jenž má v zámoří jednat i o pojistkách, jež musí povinně zahrnovat celou výši kontraktu: "Jsme připraveni na to, že půjde řádově o milióny korun."

Reklama