Hlavní obsah

Na sraz přijeli hráči z extraligy a ruští krajánci

Martin KézrPrávo

Sedm legionářů a nejlepší střelec extraligy pardubický Petr Sýkora chyběli na nedělním srazu hokejové reprezentace, která už v pondělí v poledne vyráží na poslední díl Euro Hockey Tour do Švédska. Při večerním hodinovém tréninku na ledě Sparty tak měl kouč k dispozici jen šestnáct hráčů.

Článek

V cizině působící Blaťák, Huml, J. Straka, Hrdina, Balaštík, Kohn i kapitán Hamr se k mužstvu připojí podle plánu v pondělí na tréninku v Jönköpingu. Sýkorovu účast ale musí trenér Alois Hadamczik oželet, protože útočník má zablokovaná záda. Místo něj byl povolán liberecký Václav Pletka a vedle hokejistů z extraligy se v kabině usadilo už kvarteto legionářů z Ruska: Platil, Hrabal, Rosa a Marek.

"Nemělo cenu, aby sem kluci ze Skandinávie letěli kvůli jedinému tréninku a Hamr zase ještě v neděli večer hrál s Klotenem švýcarskou ligu, takže kompletní budeme až v pondělí," vysvětlil Hadamczik, jehož mrzela Sýkorova absence.

"Byl jsem připraven využít jeho dovednost v koncovce vedle Marka, bohužel musím přijmout jeho zdravotní problém a na křídla elitní formace tak postavím Bednáře s Hubáčkem a chtěl bych, aby s Markem hráli i přesilovky," líčil kouč, jemuž právě útočník Magnitogorsku nadšeně hlásil, že překonal zdravotní potíže, kterého jej omezovaly přes půl sezóny. "Špatně se mi dýchalo a stále se vracelo nachlazení, ale teď to musím zaklepat. Od Vánoc se cítím dobře," řekl Marek.

Chtějí lepší výsledek

Role dalších centrů připadne Strakovi či Humlovi, pohromadě naskočí i spoluhráči ze švédského HV 71 Balaštík a Hrdina. Blíž však kouč nechtěl o sestavě hovořit. "Máme víc variant, čekají nás čtyři zápasy a s útoky určitě různě zatočíme," naznačil Hadamczik.

Musel zaimprovizovat i ve složení gólmanské dvojice, když Hniličku vyřadily potíže s ramenem a uvažovaného náhradníka Čechmánka nepustí do Švédska tamní daňové zákony. "Ještě nejsem rozhodnutý, jak mezi Trvaje a Pince rozdělím porci zápasů, ale jejich zatížení nemusí být stejné," uvedl Hadamczik, jehož svěřence už v úterý čeká přípravné utkání se Švédy v Jönköpingu a od čtvrtka hrají ve Stockholmu LG Hockey Games, kde tradičně poměří síly se Švédskem, Finskem a Ruskem.

"Ta utkání hráče dokonale prověří a ukážou jejich výkonnost pod tlakem na mezinárodní scéně. Chceme udělat lepší výsledek než na předchozích turnajích. Pro hráče je tu i výzva směrem k šampionátu a já bych se rád vracel s tím, že mám jasno, s kým z tohoto mužstva lze na MS počítat," míní kouč.

Reklama

Související témata: