Hlavní obsah

Brankář Trvaj se vrací na místo činu

PRAHA

Ledovou plochu v Jönköpingu, kde bude chytat v přípravě proti Švédům, 32letý Jiří Trvaj dobře zná. Při MS 2002 na ni hájil českou branku proti Japonsku a Německu a dnes zažije návrat na místo činu. "Tak špatnou paměť nemám, abych si ty divoké zápasy nepamatoval. Moc se nebránilo a v každém z nich jsem dostal smolný vlastní gól, teď to snad bude jiná kapitola," pousměje se znojemský gólman.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář Znojma Jiří Trvaj.

Článek

Nad možností objevit se na šampionátu i letos ale vůbec nepřemýšlí. "Nedívám se tolik dopředu. Rád bych měl dobrý pocit ze svého výkonu na této akci ve Švédsku a chci i pomoci týmu k dobrým výsledkům," míní Trvaj, který se do reprezentační branky vrací po 26 měsících. "Pozvánka po více než dvou letech byla hodně překvapivá, zvláště v okamžiku, kdy jsme s klubem ve spodní polovině tabulky," přiznává.

Dosud Trvaj nasbíral celkem 12 startů v českém dresu, většinou vítězných "Nejsilnějším zážitkem s národním týmu zůstává moje premiérové vystoupení," vzpomíná na utkání s Finy 6. listopadu 2001 v Helsinkách.

V poslední době ale účinkování reprezentace moc nesledoval. "Abych se přiznal, když v nároďáku nejsem, tak se na něj ani v televizi nedívám. Jeho akce pro mě představovaly herní pauzu a v ní hlavně odpočívám."

Na tréninku působí uvolněně a svěží, bez stop únavy z náročného novoročního programu v nejvyšší domácí soutěži. "Můžete se cítit unavený fyzicky i psychicky, ale stačí jeden dva dny volna, člověk se vzpamatuje a není v tomto směru žádný problém," prozrazuje Trvaj, který se snaží dotáhnout Znojmo do play-off.

"Extraligové starosti nyní ale dávám na týden úplně stranou, není důvod mít to pořád v hlavě," míní s tím, že pro klub by jeho absence neměla znamenat problém. "Gólman je přece jen trochu jinou osobou v týmu, než kdyby třeba na trénink a nácvik herních situací chyběl důležitý obránce nebo útočník."

Reklama