Hlavní obsah

Švédové chválí vítězství nováčků nad českým týmem

STOCKHOLM

Téměř shodnými titulky jako "Vítězství debutantů", "Večer debutantů" a "Nováčci zajistili výhru" chválí středeční švédský tisk domácí hokejisty, kteří si v přípravném zápase proti Česku v úterý v Jönköpingu poprvé vyzkoušeli dospělou velikost reprezentačního dresu.

Článek

Na začátku utkání, které domácí hráči vyhráli 2:1 v prodloužení, nejvíc upoutalo zařazení devatenáctiletého brankáře Joela Gistedta do sestavy. V samém závěru pak na sebe pozornost strhl další junior Niklas Hjalmarsson, který pohlednou akcí a přesnou střelou z bekhendu rozhodl o těsné výhře Tre Kronor.

Gistedtova šance přišla ve chvíli, kdy původně nominovaný brankář Henrik Ersberg onemocněl. "Český gól se do branky neměl vůbec dostat, měl jsem puk chytit," řekl Gistedt po zápase novinářům. Deník Dagens Nyheter měl však pro všechny jeho další akce už jen slova chvály.

List Svenska Dagbladet připomíná, že střelec rozhodujícího gólu Hjalmarsson byl nominován jen na úterní přípravný zápas a v nadcházejícím turnaji LG Hockey Games se - stejně jako další tři debutanti v juniorském věku - na ledě neobjeví. V nejvyšší domácí soutěži přitom zatím vstřelil jediný gól, a tak byl fakt, že jen po necelých dvou minutách prodloužení dokázal rozhodnout, pro mnohé překvapením.

Čeští hokejisté mají příležitost k odvetě již ve čtvrtek při úvodním zápase LH Hockey Games. Utkání se bude hrát ve stockholmské hale Globen.

Reklama

Související témata: