Hlavní obsah

Čeští hokejisté ukončili neúspěšnou sérii drtivou výhrou nad Finy

STOCKHOLM

Čeští hokejisté ukončili v Euro Hockey Tour sérii šesti porážek a díky výhře nad Finskem 5:0 si udrželi naději na úspěch na LG Hockey Games ve Stockholmu. K teprve druhému tříbodovému zisku v seriálu v této sezóně přispěl brankář Marek Pinc, který si při svém sedmém reprezentačním startu připsal druhou nulu. V neděli čekají svěřence Aloise Hadamczika v závěrečném duelu Rusové.

Článek

Český tým vstoupil do utkání aktivně. Už po dvanácti vteřinách se probíjel do šance Irgl a ještě v první minutě se Hadamczikův výběr radoval z vedení, když se prosadil nově poskládaný druhý útok Bednář, Straka, Kohn. Bednářovo nahození tečoval před brankovištěm Kohn a gólman Wallinheimo nestačil reagovat. Odpovědět chtěla dvojice Bergenheim, Hirschovits, ale koncovka se finským útočníkům nevydařila.

Vzápětí šel pykat Čáslava, ale čeští hokejisté Finy nepustili do tlaku ani šance. Pouze Kallio od mantinelu mířil nepřesně. Do lepší pozice se dostali hráči Suomi ve vlastním oslabení, ale při přečíslení dvou na jednoho vykryl Hentunenovi střelecký prostor Pinc, který dostal poprvé na této akci přednost před Trvajem.

Branková lahůdka v podání Straky

Češi mohli zvýšit v 11. minutě, kdy Barinka z vlastního obranného pásma vyslal na útočnou modrou čáru do sóla Bednáře, ale ten ztroskotal na brankáři z Jyväskylä. Finové se pokusili odpovědět na vedení soupeře Ritovým pokusem, ale vítkovický gólman ho kryl. Hokejkou pak zasáhl o chvíli později před dotírajícím Kalliem a chvilkový nápor Suomi skončil nepřesnou střelou Kiprusoffa.

Dvě vteřiny před koncem úvodního dějství navýšili úřadující vicemistři světa vedení. Po Marttinenově zaváhání Hamr přiťukl puk Strakovi, jenž naznačil finskému gólmanovi za pravým kruhem pro vhazování střelu a pak pohodlně trefil odkrytou branku. Druhou dvacetiminutovku začali náporem Westerlundovi svěřenci, ale v 24. minutě mohli prohrávat už o tři branky. Hubáček vyslal do nájezdu Irgla, který však zamířil jen do Wallinheima.

Bezchybný Pinc i obrana

Seveřané pak měli převahu, pomohla jim k tomu i přesilovka při Čermákově trestu, ale spolehlivého Pince nepřekonali. Čeští hokejisté hrozili z brejku, nejdříve byl v dobré pozici znovu Irgl a v 33. minutě unikal sám Huml, ale v koncovce mu zabránil faulem Mäntylä. V přesilovce zkoušel štěstí dvakrát Bednář. Nedovolený zákrok Koskenkorvy nabídl Čechům na 14 sekund výhodu pěti proto třem, už po Mäntyläově návratu na led to bylo 3:0. Balaštík ještě neuspěl, ale Rosa si vybruslil na levém kruhu pro vhazování a jeho střela si našla přes stínícího Hrdinu cestu mezi betony finského gólmana.

Český tým šel za vítězstvím i v závěrečné části a nechtěl dát soupeři sebemenší naději na zvrat. Nejdříve se obětavě vrhl do střely Platil a po 78 sekundách hry našel Rosa před brankou Hrdinu, který do levého horního rohu Wallinheimovy branky zvýraznil vedení. Pinc hájil čistý štít i při Hubáčkově trestu, nepřekonal ho ani Kallio v oslabení. Finové dnes neměli recept na českou defenzivu a gólmana, na druhé straně byl naopak opět sám před gólmanem Huml a Straka. Osmnáct sekund před koncem při hře čtyř proti čtyřem ještě využil velké chyby Finů Irgl a dovršil debakl.

Česká republika - Finsko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Kohn (Bednář, J. Straka), 20. J. Straka (Hamr), 35. Rosa (Hamr, Balaštík), 42. Hrdina (Rosa), 60. Irgl. Rozhodčí: T. Andersson - Winge, Nilsson (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:0, navíc Mäntylä (Fin.) 10 min. Diváci: 4000.
ČR: Pinc - Platil, Barinka, Hamr, Čáslava , Čutta, Blaťák - Irgl, J. Marek, P. Hubáček - Bednář, J. Straka, Kohn - Balaštík, Hrdina, Rosa - Čermák, Huml, Netík. Trenéři: Alois Hadamczik a Pavel Marek.
Finsko: Wallinheimo - Puistola, Niskala, Kiprusoff, Berg, Mäntylä, Aalto, Vallin, Marttinen - Hentunen, Pirnes, Kuhta - Kallio, Leino, Pesonen - Rita, Hirschovits, Bergenheim - Haataja, Saarenheimo, Koskenkorva. Trenéři: Erkka Westerlund, Hannu Virta a Risto Dufva.
Tabulka LG Hockey Games:
1. Švédsko110006:13
2. ČR210016:63
3. Rusko101004:32
4. Finsko200113:91
Tabulka EHT:
1. Rusko10631034:2225
2. Švédsko10411433:2715
3. Finsko11402519:2814
4. ČR11211729:386
Pozn.: Sloupce v tabulce znamenají počet zápasů, výher v základní hrací době (3 body), výher v prodloužení či po samostatných nájezdech (2 body), proher v prodloužení či po samostatných nájezdech (1 bod), proher v normální hrací době (0 bodů), skóre a celkový počet bodů.

Reklama

Související témata: