Hlavní obsah

Hokejisté proti Rusům litovali vyloučení v závěru

PRAHA/STOCKHOLM

Už druhý rok po sobě národní hokejový tým nedokázal na Euro Hockey Tour porazit Rusko, v neděli odpoledne tomu byl ale docela blízko. Hráči po prohraných nájezdech litovali především šesti vyloučení v závěrečné třetině. "Ubránit ty přesilovky nás stálo spoustu sil, ke konci jsme tahali nohy v medu a byli pomalejší v soubojích o puk," tvrdil pro ČTK obránce Jan Platil.

Foto: 1578666

Český obránce Radek Hamr v souboji s Rusem Tkačenkem

Článek

"Věděli jsme, že bojujeme o druhé místo v turnaji a podařilo se nám získat dvougólový náskok, bohužel jsme o něj přišli a nájezdy jsou vždyť buď a nebo," řekl Platil. "První polovinu zápasu jsme Rusy přehrávali, jenže oni pak vystupňovali tempo a zvedli se hlavně při našich oslabeních. Zneklidnil nás už gól, kterým snížili a poslední třetinu jsme zrovna nezvládli. Nevyšla ani loterie penalt," doplnil pro Český rozhlas Jaroslav Bednář.

Platila mohlo těšit, že se dočkal první reprezentační branky. "Skvělou práci tam v přesilovce odvedli útočníci. Hubáček přejel gólmanovi, aby neviděl a Irgl mi dal nádhernou přihrávku o mantinel, tak jsem do toho švihnul a puk skončil v bráně." Na památku si ho ale podle ČTK neschoval. "Mám od něj pět modřin, ani jsem ho nechtěl."

Bednář: ukázali jsme, že hokej umíme

Bednáře těšilo, že národní mužstvo na turnaji o víkendu napravilo dojem po čtvrtečním debaklu s domácími Švédy. "Snad jsme lidem u nás ukázali, že hokej umíme, herní projev proti Finům i Rusům byl docela dobrý. Psalo se, že hráči z extraligy na to nemají a že se může pro mistrovství světa počítat jen s posilami z NHL, tak doufám, že bylo vidět, že úplně tak to není," tvrdil slávistický útočník.

Také trenér Alois Hadamczik mužstvo za výkon v nedělním utkání chválil, ale litoval neproměněné gólové příležitosti Marka. "Podobně jako ve čtvrtečním zápase se Švédy byla jeho šance klíčovým momentem. Proti domácím mohl vyrovnat, což by nás naplno vrátilo do utkání, tady by stav 3:1 vzal Rusům vítr z plachet," hodnotil Hadamczik.

"Když jsme šli za stavu 2:1 do poslední třetiny, věřil jsem, že buď gól ještě dáme a nebo už žádný nedostaneme. Rusové ale otevřeli hru, my se nechali zatlačit, obrana pak byla přetěžovaná, proto i fauly z naší strany fauly. Útočníci musí ještě daleko více pomoci v defenzivě," uvažoval trenér.

Reklama

Související témata: