Hlavní obsah

Slovensko - Česko 1:3Nepolapitelný benjamínek řádil, Češi tak i bez Říhy porazili domácí Slováky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Chytil 0 : 1
20. Pánik 1 : 1
24. Chytil 1 : 2
54. Kubalík 1 : 3
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Byl nepolapitelný, a hlavně jeho zásluhou slaví česká hokejová reprezentace výhru 3:1 v prvním ze dvou utkání proti domácímu Slovensku. Devatenáctiletý benjamínek týmu Filip Chytil ve svém prvním zápase sezony za nároďák vstřelil v Trenčíně první dva góly hostů a Češi tak i bez kouče Miloše Říhy vyhráli i páté utkání letošní Euro Hockey Challenge. Oba týmy se znovu utkají už v sobotu od 18 hodin, tentokrát v Nitře.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Český útočník Filip Chytil se raduje z gólu v utkání proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Česká střídačka se musela obejít bez hlavního kouče Miloše Říhy, který byl sice v pátek dopoledne po dni propuštěn z nitranské nemocnice, do Trenčína ale neodcestoval, takže tým vedli jeho asistenti Robert Reichel s Karlem Mlejnkem. Volno ještě dostaly posily z Philadelphie Jakub Voráček a Radko Gudas, stejně jako útočník Jan Kovář a obránci Jan Kolář s Petrem Zámorským. Všech pět by mělo nastoupit až v sobotní odvetě v Nitře.

Do akce naopak poprvé šel devatenáctiletý Filip Chytil, který doteď s týmem dva týdny i kvůli zdravotním komplikacím pouze trénoval a musel tak trenéry přesvědčit, že si zaslouží nominaci na šampionát. A útočník New York Rangers byl na ledě od samého úvodu hodně cítit. Už po 51 vteřinách hry se dostal k dorážce Červeného střely a ze vzduchu poslal kotouč za záda gólmana Hudáčka. Regulérnost trefy následně potvrdil i videorozhodčí.

Kroměřížského rodáka jeho čtvrtá branka v národním týmu hodně povzbudila a v 15. minutě byl blízko další. Při vlastním oslabení vybojoval puk a ostrou ranou pořádně vystrašil Hudáčka. Slováci sice i díky dvěma přesilovkám vyrovnali hru, do vážnějších šancí se ale nedostávali.

Chytil byl hattricku blízko

Jenže 39 vteřin před první sirénou přesto srovnali. Po chybě Jordána u mantinelu kotouč doputoval až k Pánikovi, který si ho stáhl na bekhend, a přestože byl faulován Kubalíkem, nachytal v pokleku brankáře Jakuba Kováře zakončením po ledě do odkryté klece.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva brankář Július Hudáček ze Slovenska, Filip Chytil z Česka a Mislav Rosandič ze Slovenska.

Češi od druhé třetiny zlepšili pohyb, s čímž měli domácí velké problémy. Ve 24. minutě neudržel Hudáček střelu Tomáška v lapačce, Chytil si puk přikopl nohou, aby jej poslal do sítě a připsal si druhý zásah.

A nemuselo zůstat jen u něj, neboť benjamínek českého výběru se svými křídly Tomáškem a Červeným nepřestávali hýřit aktivitou. Po rychlém úniku, kdy se protáhl mezi dvěma slovenskými beky, ale nestihl Chytil zakončit a o chvíli později ho při přesilovce vychytal Hudáček zákrokem betonem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Tomáš Kundrátek zkouší ohrozit slovenského brankáře Julia Hudáčka.

Slováci po druhé změně stran přece jen zvýšili aktivitu, takže se několikrát musel předvést i do té doby příliš nezaměstnaný brankář Kovář. Naděje domácích na vyrovnání ale utnul v 54. minutě Kubalík, když dělovkou z pravého kruhu zužitkoval přesilovku a zvýšil na 3:1. Minutu a půl před vypršením základní hrací doby sáhlo Slovensko ke hře bez brankáře, skóre už se ale neměnilo.

Euro Hockey Challenge v Trenčíně:
Slovensko - Česko 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 20. Pánik (Nagy) - 1. Chytil (Červený, Tomášek), 24. Chytil (Tomášek, Červený), 54. D. Kubalík (Kundrátek, Řepík). Rozhodčí: D. Konc st., Snášel - Tvrdoň, D. Konc ml. (všichni SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 6205 (vyprodáno).
Slovensko: J. Hudáček - Štajnoch, Sekera, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Grman, Rosandič - Pánik, Nagy, Tatar - Lantoši, Sukeľ, Studenič - Puliš, Kytnár, Liška - Buček, Zigo, Lunter. Trenéři: Craig Ramsay a Róbert Petrovický.
Česko: Jakub Kovář - Polášek, Jeřábek, F. Pavlík, Jordán, Kundrátek, Krejčík, Sklenička, Moravčík - Sekáč, Fořt, Zaťovič - Tomášek, Chytil, Červený - H. Zohorna, R. Zohorna, T. Zohorna - Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík - od 35. navíc Rousek. Trenéři: Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Výsledky dalších zápasů Euro Hockey Challenge:
Helsinky: Finsko - Švédsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Branky: 17. Rajala - 23. Bratt, 45. Zaar, 60. Holm.
Lörenskog: Norsko - Dánsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 13. Meyer.
Sierre: Švýcarsko - Francie 6:0 (0:0, 2:0, 4:0)
Branky: 41., 54. a 58. Hischier, 22. Hofmann, 28. Ambühl, 58. Kurashev.

Reklama