Hlavní obsah

Výkonný výbor zamítl omezení krajánků ve dvacítce a osmnáctce

Žádné omezení počtu krajánků v hokejových reprezentacích do dvaceti a do osmnácti let zavedeno nebude. Rozhodl o tom na čtvrtečním jednání výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Smetl tak ze stolu návrh Asociace profesionálních klubů ze začátku měsíce, který měl znemožnit reprezentovat hráčům působícím v kanadských juniorských soutěží.

Článek

"Neprošlo to," řekl ČTK a serveru hokej.cz šéf reprezentačního úseku ČSLH Vladimír Růžička. Zástupci extraligových klubů měli v plánu, že pokud by výkonný výbor návrh o zákazu startu hráčů působících mimo Česko schválil, zavedl by pravidlo, že do každého utkání nejvyšší soutěže by musel každý tým nasadit dva hráče věkové kategorie do dvaceti let. Tyto kroky měly zmírnit velký odliv odchodů mladých hráčů do zámoří.

Podle Růžičky je správné nechat rozhodnutí o nominaci na trenérech. "Ti vždycky zodpovídají za výsledek. Nikdo nechce, aby se hrálo o udržení. Český národ bere jako neúspěch, když není medaile, a pak abychom se zabývali tím, jestli si trenéři mohli nebo nemohli vzít hráče, které chtěli," navázal Růžička.

Medaile dvakrát neuhráli

Letos skončila dvacítka na světovém šampionátu ve Švédsku pátá. V třiadvacetičlenném kádru bylo patnáct hráčů působících v zámořských juniorských ligách. "Chceme vozit medaile, ale poslední dobou se nám to nedaří. Takový je ale hokej. Je to o tom, jestli to vyjde ve čtvrtfinále. Bohužel jsme je dvakrát neuhráli. Teď ale máme šampionát doma a nedovedu si ho představit bez hráčů ze Severní Ameriky," řekl Růžička.

Řada mladých nadějí za oceán odchází, a to i proto, že nenajde plnohodnotné uplatnění v extraligovém týmu. Z výběru, který reprezentoval ve Švédsku, nastupovali v tuzemské nejvyšší soutěži stabilně jen Vladimír Sobotka ve Slavii, Tomáš Káňa ve Vítkovicích a David Květoň ve Vsetíně. "Víme, že pět nebo šest nejlepších hráčů pro současnou dvacítku je v zámoří. A proč by nehráli, vždyť reprezentují Českou republiku, ne Kanadu. Na druhou stranu si myslím, že je dobré, aby v nominaci byli hráči ze zámoří a z Kanady tak půl na půl. I ti, kteří tady zůstávají, jsou dobří. Teď byli nejlepší Sobotka a Káňa. Hráčům ze zámoří to nevyšlo," připojil Růžička.

Kdo chce být draftovaný, utíká do Kanady

Na druhou stranu chápe snahu extraligových klubů, aby neztrácely tolik mladých talentů. "Já jsem na tom zasedání APK nebyl, ale chápu to. Mělo to být k tomu, aby hráči neodcházeli, ale v Severní Americe je to tak nastavené. V loňské třicítce na draftu bylo devět hráčů z Evropy, jinak všichni ze Severní Ameriky. Kdo chce být draftovaný, utíká do Kanady," uvedl kouč a generální manažer pražské Slavie.

I Růžička by rád zastavil tento trend, ale zatím netuší jak. "Hráči odcházejí a situace není jednoduchá. Ale určitě není řešením, že si dáme do zápisu nebo na soupisku dva hráče do dvaceti let, kteří musí hrát. To můžou nastoupit jedno střídání za zápas," vyslovil svůj názor Růžička. "To je pro toho kluka k ničemu. V tom případě ať hraje radši za juniory. Jinak nebudou ti mladí vyhraní, když nebudou chodit na přesilovky, oslabení a nebudou mít prostor na ledě," dodal.

Reklama