Hlavní obsah

Hadamczik pozval do přípravy na MS další pětici hokejistů

PRAHA

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik pozval do přípravy před mistrovstvím světa v Moskvě další pětici hráčů. Z finského klubu Lukko Rauma povolal centra Josefa Straku, ze švédské Mory dalšího útočníka Ivana Humla a po vyřazení Slavie ve čtvrtfinále extraligy dostalo pozvánku trio z pražského týmu. Obránce Tomáš Žižka a útočníci Jaroslav Bednář a Roman Červenka.

Článek

Pozvánku na první sraz, který je naplánován na neděli 25. března v Kravařích, dostalo zatím jedenáct hráčů, pro které v tuzemsku či v Evropě už sezóna skončila. Z Kladna, vyřazeného v předkole play-off, dostanou příležitost navázat na svou bohatou reprezentační kariéru čtyřnásobní mistři světa a olympijští vítězové z Nagana Pavel Patera a Martin Procházka. Ze Zlína, který vypadl v boji o semifinále po pěti zápasech se Spartou, se budou hlásit obránce David Nosek a útočníci Ivan Rachůnek, Martin Záhorovský a Pavel Kubiš.

Na prvním soustředění ještě doplní tým hráči dalších vyřazených čtvrtfinalistů ze sérií Pardubic se Znojmem a Liberce s Třincem. "Počítám s tím, že na prvním srazu bude tak okolo šestnácti hráčů," řekl ČTK Hadamczik.

Proti Švýcarsku už s vyřazenými semifinalisty

Po čtyřech dnech v Kravařích se tým znovu sejde v pondělí 2. dubna v Brně. Následovat bude 5. dubna první přípravný zápas se Švýcarskem v Olomouci a o den později odveta v Prostějově. "Tam už chceme mít čtyři kompletní pětky. Budou povoláni i hráči z poražených semifinalistů extraligy či vyřazených týmů ve Švýcarsku," doplnil Hadamczik.

Proti Švýcarsku by si měli odbýt premiérový start v národním týmu Červenka, Záhorovský a Kubiš. Patera s Procházkou obléknou dres národního týmu poprvé od září 2003. Pětatřicetiletému Paterovi chybí jen dva starty do jubilejní dvoustovky v české reprezentaci, stejně starému Procházkovi zbývá do této hranice deset zápasů. Tuto metu po rozdělení federace překonal zatím jen David Výborný.

Nosek byl v reprezentaci naposledy před šesti lety

Loňský vicemistr světa Bednář a Josef Straka, jehož Lukko Rauma vypadlo v úterý v předkole play-off finské ligy, patřili k oporám národního týmu v letošních turnajích Euro Hockey Tour. Huml, který skončil ve švédské Elitserien s Morou ve čtvrtfinále proti obhájci titulu Färjestadu, hrál na listopadovém Karjala Cupu v Praze a Helsinkách a únorových LG Hockey Games ve Stockholmu.

Žižka nastoupil naposledy loni v listopadu v Plzni v přípravě proti Švédsku. Rachůnek debutoval na přelomu srpna a září na turnaji o Pohár České pojišťovny v Liberci a Nosek hrál za reprezentaci naposledy v prosinci 2001 ještě pod trenérem Josefem Augustou na Baltika Cupu v Moskvě.

Před mistrovstvím světa, které se hraje v Mytišči a Moskvě od 27. dubna do 13. května, čekají Hadamczikův výběr ještě další čtyři přípravné duely. Se Slovenskem se český tým utká 12. dubna v Trenčíně a o den později v Brně. Následovat bude souboj o konečné třetí místo v Euro Hockey Tour s Finskem - nejdříve 19. dubna v helsinské Jäähalli a o dva dny později odveta a zároveň generálka na šampionát v pražské Sazka Areně.

Reklama