Hlavní obsah

Huml si před kempem raději orazil

KRAVAŘE

V malém městě Mora na severu Švédska, kam soupeři jen neradi jezdí, a na stadiónu, patřícím k nejhorším v zemi, našel zaslíbené angažmá český hokejista Ivan Huml. Díky tomu, že prožil povedenou sezónu v Elitserien, může bojovat o místo v týmu pro mistrovství světa.

Článek

Moru, která se na poslední chvíli vyhnula baráži o udržení v nejvyšší švédské soutěži, vyřadil v úvodu play-off Färjestad, a tak se mohl pětadvacetiletý kladenský odchovanec hlásit hned v prvním přípravném kempu reprezentace v Kravařích. „Od návratu domů jsem nebyl asi pět dnů na ledě, takže už jsem se na trénink docela těšil,“ vykládal Huml.

Neznamenalo to však, že by měl za sebou nějaký dlouhý výpadek v přípravě. „Po skončení sezóny jsme ještě měli v Moře pár tréninků. Původně jsem si chtěl jít zabruslit i doma, ale nakonec jsem si raději orazil. Vlastně ani nevím, jestli byla na Kladně možnost zajít na led,“ prohodil s úsměvem hráč, který si v Bostonu před lety zahrál i zámořskou NHL.

Snaží se zůstat optimistou

Své šance probojovat se do týmu pro mistrovství světa vůbec neodhadoval. „To se teď těžko hodnotí. Kdybych přijel do kempu s tím, že nemám šanci, tak by ani nemělo cenu prodlužovat si sezónu. Snažím se zůstat optimistou, dám tomu všechno a uvidíme,“ potvrdil Huml, který považoval za výhodu, že s týmem bude moci žít od začátku: „Aspoň se víc sehrajeme.“ Sezónu začal v Turku, jenže pak se finský klub dostal do tíživé finanční situace a drahé cizince propustil. Huml se chytil ve švédské Moře, kde na 99 procent zůstane i dál. „Sice mezi ostatními celky nejsme oblíbení, protože to k nám je daleko a spolu s Malmö máme i nejhorší stadión, ale mně klidné město s 15 tisíci obyvateli sedí,“ svěřil se český útočník.

Mora víc ožívá jednou ročně, kdy se tam koná slavný Vasův běh na lyžích. „Nenechal jsem si to ujít. Bylo krásné počasí, desetitisíce lyžařů a fanoušků tomu dávají zajímavou kulisu,“ smál se Huml, který srovnal i obě soutěže, v nichž v sezóně hrál: „Finská liga má blíž k zámoří, asi se mi tam i trochu víc dařilo. Ve Švédsku se hraje zase techničtější hokej a působí tam rovněž kvalitnější borci. Není divu, že i nejlepší Finové chodí za angažmá do Švédska.“

Reklama